maj 17, 2016

Svensk Radio sendermast - HÄGLAREDSMASTEN
er blevet udsat for sabotageHÄGLAREDSMASTEN

Polisen: Det är ett sabotage

Publicerat måndag 16 maj kl 15.24

"Övertygad om att fler personer vet något"
(1:48 min)
Jan Johansson utredningsbefäl vid boråspolisen.
1 av 4
Jan Johansson utredningsbefäl vid boråspolisen. Foto: Jenny Hellström/SR
Polisen slår nu fast att det är ett sabotage bakom fällningen av Häglaredsmasten igår kväll. 
– Jag går inte ut med några detaljer hur masten har fällts, men masten är fälld medvetet, det har varit spekulationer om flygplan och att det skulle vara någon olycka men det är helt klart uppenbart att masten är saboterad och fälld, säger Jan Johansson, utredningsbefäl vid polisen i Borås. 
Några detaljer hur det hela gått till vill polisen inte gå ut med i nuläget. Under förmiddagen har polisens tekniker varit på plats och säkrat vissa spår, vilka spår man säkrat vill polisen inte gå ut med nu. 
– Det vi gör nu är att knacka dörr och prata med de boende om de har sett något, jag är övertygad om att det finns personer som vet något om den här fällningen, säger Jan Johansson, utredningsbefäl.  
Och av vilken anledning gör du den bedömningen?

– Jag kan inte gå ut med det just nu, oftast är det inte en mans verk när man gör något sådant här. 
Polisen har ingen misstänkt just nu. Om det finns övervakningskameror runt eller vid masten vill polisen inte gå ut med för tillfället heller. 
– Det finns nog ingen speciell bevakning runt masten, ingen manuell i alla fall, säger Jan Johansson.
Vad eller vilka kan ligga bakom detta?
– Det vet vi inte nu, det kan vara ungdomar, det kan röra sig om en rättshaverist eller något större, vi jobbar brett.

Hur prioriterat är det här för er just nu?

– Det är högsta prioritet, eftersom det slår ut en samhällsfunktion med viktiga meddelanden via radio och tv, och vi har tagit hjälp från både Kinna och Alingsås idag med, säger Jan Johansson, utredningsbefäl. 
Under kvällen kommer man att fortsätta med dörrknackning i området för att undersöka om någon sett eller hört någon ovanligt i området, som kan förklara sabotaget.
Utredningen sköts av Boråspolisen men det hålls löpande kontakt med Säkerhetspolisen eftersom masten är ett nationellt skyddsobjekt.

Vet du mer? Kontakta polisen på 114 14. 
SÅ LYSSNAR DU PÅ RADION:
P4 Sjuhärad här på webben eller i SR Play. Lyssna även på P4 Göteborg 101,9 - P4 Jönköping 103,4 - P4 Skaraborg 100,3 -Väst 103,3 eller P4 Halland 103,8 i FM-radion.