december 22, 2012

Min dreng, vil du i verden frem, så BUK !


I går omtalte jeg meget kort nordboernes hellige hest og gris, men også gedebukken bør få en linje. Den har tilsyneladende oprindelig været en slags kornguddom med rødder langt tilbage i det forhistoriske mørke. Den lever videre som julebuk, i Sverige undertiden en person, klædt med et gedeskind, gedehorn og maske. Den kan
ligesom den svenske jultomte have gemt noget fortidsuhygge over sig her i skovene, så små børn stikker i vræl ved synet.

Men vi kender den nok bedst i Halm.
Og ingen halmbuk overgår den i Gävle, som Asger Bonnevie skrev
om i Den korte Avis 3.12.2012:


Af ASGER BONNEVIE

Den ukuelige julebuk

En 13 meter høj julebuk bliver hvert år sat op i den lille midtsvenske by Gävle. Den er ikke kun berømt på grund af sin størrelse.

Julebukke af halm er en gammel nordisk tradition. Den største buk af dem alle står på torvet i den svenske by Gävle. Byen er også kendt for kaffe-firmaet Gevalia, der er Gävles latinske navn. Julebukken i Gävle blev første gang stillet op i 1966 på initiativ af Stig Gavlén. Den er siden blevet en fast tradition i byen.

Gävles borger er stolte af den kæmpestore julebuk, der i 1985 kom i Guiness Rekordbog på grund af sin størrelse.
Kort fakta om Gävlebocken:
Total vægt: 3,6 ton (heraf halm 1,3 ton)
Total højde: 13 meter
Længde: 7 meter
Røde bånd: 79,5 meter
Bukkens ben: 2 meter i diameter
Lamper i hornene: 32 stykker, 16 i hver horn
Webkamera døgnet rundt
Gävlebukken er blevet så berømt, at den nu har sit eget webkamera. På hjemmesiden kan man følge julebukken døgnet rundt. I disse hi-tech tider har den naturligvis også sin egen app til smartphones og tabletcomputere.

Drengestreger
Desværre har der udviklet sig en trist tradition omkring julebukken. Hvert år er der nogen, der forsøger at brænde den af. Og det er ofte lykkedes.
Allerede det første år i 1966 satte en ballademager ild til bukken nytårsaften. Han blev fanget og straffet for groft hærværk. Desværre grundlagde hærværksmanden en uheldig dille. I de følgende år har bukken lidt en krank skæbne næsten hvert år.

Skæbner
I 1970 blev den futtet af efter kun 6 timer.
I 1976 kørte raggare bevidst ind i den.

I 1979 blev den brændt, før den var færdigopsat.
I 1985, samme år som den kom i Guiness Rekordbog, blev den brændt af i januar.
I 1988 kom bukken på engelske bookmakeres oddliste, men overlevede sæsonen ud.
I 2001 nedbrændte bukken dagen før juleaften, gerningsmanden var en amerikansk turist.
I 2008 lavede de en brandsikker buk, som dog alligevel nedbrændte.

Kidnapning
I 2010 fik myndighederne nys om et større komplot. Kidnappere planlagde at flyve bukken til Stockholm ved hjælp af en helikopter. Deres plan blev heldigvis forpurret, og bukken overlevede det år.

Overlever alle angreb
Men heldigvis overlever Gävlebocken. Den bliver fortsat sat op hvert år. Og i år er altså ingen undtagelse. Følg den på kameraet.  Den blev brændt ned også her i 2012.
03 DEC 2012