december 06, 2012

Fantasifuld Folketradition i Schweiz
(NB Oprindelig fra DECEMBER 05, 2010)


Jagt på julemanden!

I morgen – den 6. december - er det Sankt Nikolajs helgendag. Har du glemt, hvordan historien er om julemanden, Skt. Nikolaj, så kan du kikke tilbage på Spydpigens blog-indlæg 6. december 2008.

Nu i aften er det altså Nikolajs helligaften, som børnene har set hen til med forventning i Holland, Sydtyskland, Østrig, Schweiz og flere steder, for han kommer med gaver til de søde børn og ris på rumpen til de slemme. Men det sidste tror børnene ikke på. I julen er de alle overbeviste om deres gode egenskaber.

I Østrig ledsages Skt. Nikolaj af ”Grampus”, en djævel. Det må vel oprindelig have været ham, der uddelte endefuldene. I Schweiz fejrer man ”Klausjagen”. Det er særlig festligt i den lille by Küssnacht, der ligger i hjertet af Schweiz, i Urområdet, hvor de første Schweizere sluttede sig sammen og aflagde ed på deres fællesskab. Küssnacht ligger ved foden af bjerget Rigi ved Vierwaldstættersøen. Man marcherer i optog med de kæmpekoklokker, som køerne ellers bærer, når de under festligheder og pyntet med grønt drives op på sætrene om foråret. Klokkerne drøner i den lille bys gader og accompagneres med kraftige piskesmæld. Hvis Skt. Nikolaj også her har haft en djævel eller to med i sit følge, må de være flygtet ved den voldsomme larm. Festen bærer navnet ”Klausjagen”.Det mest imponerende er de kæmpemæssige bispehuer – op til 2 m. høje, som bæres på hovederne, idet man dog må holde godt fast med begge hænder, når man bevæger sig fremad og rundt i en slags runddans, ledsaget af musik fra trompeter, trækbasun, alpehorn eller andet. Hattene er fantastiske og meget smukt lavede med billede af den hellige Nikolaj som biskop eller med kirkesymboler eller geometriske mønstre som ligner kirkens rosetvinduer eller andre kirkeruder.
Hattene har lys indvendig, så man rigtig kan se dem i den mørke vinteraften Der findes mange forskellige små videoer af traditionen på internettet (slå op på Küssnacht og ”Klausjagen”)