oktober 17, 2012

Jan Øberg om EUs Nobelspris: Det er en skandale


Nis Weihrauch

http://www.bt.dk/udland/ekspert-om-eus-nobelspris-det-er-en-skandale

B.T.

Fredag den 12. oktober 2012BT

Ekspert om EUs Nobelspris: Det er en skandale

Af Michala Rask Mikkelsen, Berlingske Nyhedsbureau

Fredag den 12. oktober 2012, 12:15Updated: 12:18

Den Europæiske Union er ikke en fredsaktør, og det er en skandale, at den har fået Nobels fredspris, mener freds- og konfliktforsker.

Den Norske Nobelkomites formand, Thorbjørn Jagland, afslørede fredag formiddag Den Europæiske Union som vinderen af Nobels fredspris 2012.

Freds- og konfliktforsker og ph.d. i sociologi Jan Øberg står hovedrystende tilbage efter afsløringen og nævner en lang række begrundelser for, hvorfor han mener, beslutningen er en skandale:

- EU er direkte ansvarlig for krigen i Bosnien, en række EU-lande er atomstater, Frankrig er til stadighed involveret i krigshandlinger i mellemøsten, EU har været splittet på spørgsmål om Irak, EU-lande har i sin tid deltaget i ødelæggelsen af Irak, EU kører i dag et sanktionsregime mod Iran, og så har EU en militær organisation, men ikke en civil organisation for konflikthåndtering - EU har ikke en gang et eneste fredsakademi.

I formand Thorbjørn Jaglands tale lød det blandt andet, at EU har været med til at skabe forsoning mellem Tyskland og Frankrig, indføre demokrati i Grækenland, Spanien og Portugal, bryde afstanden mellem øst og vest i Tyskland efter murens fald og styrke forsoningsprocessen på Balkan.

Alle disse bedrifter skyldes dog ikke EU som organisation, men forskellige EU-landes politikker, mener Jan Øberg.

- At gøre sig til talsmand for alle de gode ting i hele Europa er simpelthen at monopolisere noget, man ikke selv har gjort. Det nærmer sig næsten det uhæderlige, siger han og tilføjer:

- EU i dag er ikke en fredsaktør.

Freds- og konfliktforskeren mener desuden, det er værd at notere, at Nobelkomiteens formand, Thorbjørn Jagtland, også er generalsekretær for Europarådet.

- Det ligner jo, at Europa-eliten har tildelt sig selv en pris. Det er lidt for meget kammerateri for min smag. Og igen er det politikere, der giver fredsprisen til politikere. Og igen er det Vesten, der får en belønning, siger Jan Øberg.

Foruden en medalje og et diplom følger også 10 millioner svenske kroner til vinderen af Nobels Fredspris.