juni 16, 2012

Sår på sjælenVore danske soldater er vendt hjem fra deres opgaver i Kosovo og Afghanistan med slemme sår på sjælen over, hvad de har oplevet. Ikke overraskende. Alle, der har set de mange grufulde videoer fra sharialandene, har en anelse om, hvor hårdt mennesker kan blive behandlet. Når 10-12-års drenge kan blive beordret til at skære hovedet af en fange, - uden bedøvelse naturligvis, og drengen saver og saver sig gennem hud og blodårer.... og løfter til sidst stolt det blodige hoved op.


Meget apropos bød TV lørdag eftermiddag på en film om lignende problem. Amerikanske soldater fra Vietnamkrigen sidder tilbage med skrækkelige erindringer og skyldfølelser over, at USA svigtede de løfter, de så rundhåndet gav Vietnameserne, for mens amerikanerne flygtede ud af landet, blev urskovenes Montagnardfolk og Vietnameserne ladt tilbage uden hjælp og støtte. Enhver er sig selv nærmest. Krig er grusom og har altid været det.

Filmen viste, hvordan garvede amerikanske soldater livet igennnem sloges med skyldfølelse og samvittighed, selvom de egentlig ikke havde nogen skyld selv. Deres tanker – og dermed deres liv – var naglet fast til synsindtryk, de ikke kunde blive kvit og ikke kunde tale om med ders familie og venner.

Hvordan er det egentlig gået de mange Vietnambørn, som den modige og uforfærdede journalist Henning Becker fik reddet ud af Vietnam i sidste øjeblik? Han bragte dem til Danmark i den tro, at man vilde hjælpe dem dèr. Men vore hjemlige kommunister var ikke begejstrede. De krævede, at de omgående blev sendt tilbage. Helt så galt gik det ikke, for udlandet blandede sig.