december 02, 2013

Lidt Dansk Kultur: Peters Jul


Så er det første lys i adventskransen tændt, og vi er kommet ind i julemåneden. Og hvad er mere dansk end ”Peters Jul”. Jo, jeg kender godt de angreb venstrefløjen er kommet med, at jul overhovedet ikke er dansk, at den kommer fra andre lande, at det er Jesu fødselsdag, og at der før kristendommen var de romerske saturnalier og her i Norden vintersolhverv, at juletræet har en fortid i Tyskland, og at julenissen er påvirket af gårdbonissen og at julemanden oprindelig var biskop og helgen etc. etc. Kultur påvirkes og udvikles og anpasser sig til forskellige befolkningers livsanskuelser og bliver dansk, tysk, russisk....som det nu falder sig.

Det er vist kun i Nordens fem riger at denne fest kaldes ”Jul”, og ordet er så ældgammelt, at man ikke med fuld sikkerhed tør tolke dets oprindelse. (Hentyder det til solen, der som et hjul ruller hen over himlen?). Det er hos os årets største fest, midvinteren, hvor tingene vender om, lyset langsomt øges og giver håb om varme og ny energi, så man kan komme igennem vinteren kulde og mørke.

Andre lande har kaldt festen efter den hellige stund, da Jesu kom til verden i en krybbe i Betlehem. I den katolske kirke er påsken årets vigtigste højtid.

Peters Jul udkom første gang i 1866 med tegninger af Pietro Krohn. I farvetryk kom den i 1889.

Ved bogens 100 års fødselsdag 1966 udkom den i det 16. oplag.



Grundlovsforeningen Dansk Kultur
inviterer Kåre Bluitgen til at tale om sit forfatterskab i
Vanløse Kulturhusets Kultursal nu på søndag den 8. december
kl. 14-16.
Mødet er gratis og åbent for alle.