december 10, 2013

Kors i Øllet

Det årtusindgamle indiske symbol, svastika, er ligesom mange andre oldgamle symboler så enkelt, at man let kan finde det i brolægning o.l.
Det var symbol for lykke, men blev det modsatte
for tyskerne, da Hitler valgte det som logo for sit parti.

Brygger Carl Jacobsen havde også valgt svastika som firmamærke for Ny Carlsberg, men længe før Hitler. Det ses på alle gamle etiketter på øl- og sodavandsflasker. Carl Jacobsen var af sin far blevet slæbt med på Thorvaldsens Museum adskillige gange og nærede som voksen stor glæde ved kunst. Derfor byggede han Glyptotheket og fyldte det med værdifulde værker fra oldtid til nutid. I vinterhaven i den store hal lå hans Svastika som et gulvornament i mosaik. Men ak! Hitlers fremfærd sværtede enhver tanke om lykke eller andet positivt, og da krigen var slut (eller var det før?) så Ny Carlsberg Fondet sig nødsaget til at bryde dette mosaik-svastika op, så ingen turist eller andre skulde tro, at det var et Hitler-mærke. Det gjaldt renommèet – og øl og kunst.

Man kunde naturligvis ikke ødelægge alt for at fjerne dette ølsymbol. Det fandtes flere steder på Ny Carlsbergs bygninger, bl.a. i et fint mønster på Carl Jacobsens eget private glyptothek, der var forløberen for det på Dantes Plads.