juli 12, 2013

Grise

I går fortalte jeg om Olaus Magnus og de svenske elge, og nu følger noget om grise. For i forgårs bændte 1200 - et tusinde to hundrede svin - inde i en mægtig brand, som politiet først registrerede som "mordbrand", men senere efter nogen betænkningstid tilskrev en tilfældig ulykke med en defekt elektrisk installation...
Andre 800 blev reddede ud af den brændende staldbygning.
 

Svinets nytte for mennesket

Svinets udseende og egenskaber er velkendte for alle. Eftersom svinet ved en nådig tanke alene er blevet til for at bistå mennesket med daglig føde holder alle mennesker sig til gode. Dog ikke ægyptere og jøder, som bandlyser al flæskespiseri. Og dog kan disse dyr ikke gavne mennesket på nogen anden måde som andre dyr med at pløje markerne, trække vogne, bære byrder på ryggen, eller få lavet tøj af deres skind, give mælk eller våge over hjemmets fred.



Hos de nordiske folk er det skik at overrække den nygifte almuekvinde en so, et får og en ko og manden heste, en hund, en kat og en gås som det første bidrag til husholdningen. Den omhyggelige skribent Varro fortæller, at svinet fra fødslen kun er til for at spises. (...)

Svinets kød er sandt at sige absolut nødvendigt for husholdningens trivsel. Det er meget næringsrigt og giver godt helbred, når det spises i mådeholdent mål og særligt når det er kogt i suppe. Cornelius Celsus siger videre, at kød giver mere næring i suppe end stegt eller grillet.

Man bør hellere stræbe efter sundhed end meningsløs nydelse. (...)
Og i følge Plinius findes der ikke noget andet dyr, som byder på en så righoldig kilde til nydelse. For af svinet kan man lave henved halvtreds lækre retter, medens man af andre dyr blot kan lave nogle få.

Olaus Magnus 1555, offentliggjort i SD-Kuriren, oversat fra svensk