september 12, 2014

FALSKT ?


torsdag 11 september 2014
Vi ber om ursäkt
Stiftelsens Expos nyhetssajt Expo Idag publicerade under onsdagen den 10 september en artikel med rubriken ”SD-kandidat: Släng sten på negrerna”. I artikeln pekade vi felaktigt ut Sverigedemokraternas kandidat Lennart Johansson, tredje namn till valet i Alvesta kommunfullmäktige, för att ha postat rasistiska inlägg på Facebook och för att ha delat nazistiskt material.
Publiceringen byggde på material från den granskning som Expo Idag publicerade på söndagen den 7 september där vi undersökte hur väl partiets riktlinjer kring nolltolerans mot rasism och extremism är förankrade bland partiets företrädare. Granskningen, som undersökte vad SD-företrädare spridit och gillat på Facebook, var omfattande och gjordes av flera medarbetare som fick tydliga instruktioner kring vad vi skulle leta efter och hur vi skulle säkerställa att vi hittat rätt personer.
Tyvärr brast rutinerna och vi blandade ihop Lennart Johansson, i Alvesta, med en SD-sympatisör vid samma namn.
I slutändan är det jag som ansvarig utgivare som brustit i mitt ansvar att säkerställa att de uppgifter vi publicerar är korrekta.
Vi på Expo är högst medvetna om hur känsligt det är att peka ut personer vid namn i samband med avslöjanden om rasism och intolerans. Därför är vi noggranna och försiktiga.
Och därför vill jag också be om ursäkt till Lennart Johansson, som felaktigt pekats ut, för den skada vår publicering kan ha åsamkat honom.
Vi har idag plockat ner artikeln från vår hemsida och tagit bort den från Expos Facebook och Twitter. Och vi uppmanar alla som spridit artikeln att plocka bort den ur sina flöden och länksamlingar.
Upplagd av Daniel Poohl kl. 13:58

_____________________________________________________________________________

Spydpigens Kommentar:

Det skulde vel ikke tilfældigvis være en fuldt ud bevidst rævestreg? Det er jo så nemt at tage fejl af personer med gammelsvenske aner med navneendelse på "sen" som nu her Johansson.  
Navnligt når man har travlt med at finde ondskabsfuldheder om sine politiske modstandere og man gennem sin kontaktliste har videresendt det u i rummet. 
Og det er også let at stikke en tom undskyldning for at give publikum det indtryk, at man normalt er et ærligt og redeligt arbejdende team.

Det er jo oplagt at lave sådanne angreb i sidste øjeblik før et valg. Den taktik er ikke ukendt, men bruges nok udelukkende på den ikke demokratiske venstrefløj.