april 13, 2007

Voldtægt - et grusomt våben.

Voldtægt - et grusomt våben!
Gentofte Hovedbibliotek viser en fotoudstilling af den prisbelønnede sydafrikanske pressefotograf Jodi Bieber. Selvom han ikke kan vise selve forbrydelsen i al dens barbari, er det lykkedes ham at fremkalde den uhyggestemning, som de ulykkelige kvinder bærer rundt på som et traumatisk allestedsnærværende minde resten af livet.
De lider ikke bare af fysiske smerter i underliv og krop, men af psykiske problemer og ofte angst for følgesygdomme som aids.
Voldtægt drejer sig kun i ringe grad om sex. Det drejer sig om magt, straf, hævn, ydmygelse. Voldtægt er tabu og det er skamfuldt for ofret, som gerne bliver forstødt af sin ægtefælle og
udstødt af samfundet.
I mange lande bliver voldtægtsmanden sjældent retsforfulgt. I henhold til koranen
er det kvindens skyld, noget vi ogs har hørt imamer sige i Danmark (f.ex. hvis kvinder går uden slør eller med korte kjoler). Hvis kvinden ikke kan stille med fire vidner til overgrebet, så anses hun helt enkelt for løgner og kan i flere lande straffes med pisk eller med stening.
Målet med voldtægt er at familierne og samfundet går i opløsning. Voldtægt er den mest primitive form for krigsførelse og bruges i stort omfang. F.ex. Blev 40 % af alle kvinder og piger voldtaget ved borgerkrigen i Liberia.
Udtillingen er lavet i forbindelse med organisationen Læger uden grænser, som hjælper
voldtægtsofre i mange lande, ikke mindst i Afrika. I Congo behandlede Læger uden Grænser 3.500 voldtægtsofre i 2005. Den ældste var 80, den yngste 4 måneder!
I forbindelse med udstillingen er der foredarg ved Meret Engell den 26. April kl. 17.00 p hovedbiblioteket.
Vort naboland Sverige har ifølge kriminalstatistikken en usædvanlig høj voldtægtskriminalitet i Europa.