december 18, 2006

Rene griserier 15

Svinet er et yderst agtværdigt dyr, som ikke skal krænkes og sparkes til i fremmed uvidenhed.
Svin redder mange fra den sikre død. I 1921 lykkedes det den canadiske kirurg (senere fysiolog) Frederick Grant Banting at fremstille insulin af svinets bugspytkirtel. Banting fik Nobelprisen - men måtte dele den med professor Macleod, som ikke havde spor med opdagelsen at gøre, men alene havde stillet sit laboratorium til rådighed. (Det kan man kalde en pæn husleje!).
Fysiolog August Krogh og læge H.Chr. Hagedorn fik omgående sat en produktion af insulin i gang på Løvens kemiske fabrik i 1923, og Danmark er stadig storleverandør af insulin til alverdens lande.
I 1966 lykkedes det at fremstille syntetisk insulin (bugspyt).
I moderne tid undersøger forskere om man kan bruge organer fra grise til transplantationer på mennesker.

TRØFFELSVIN
Trøffelsvampen er en yndet delikatesse, som bruges i saucer og postejer. Den vokser i jorden indtil en halv meter under overfladen og danner kugleformede frugtlegemer, oftest på størrelse med valnødder. Der findes flere arter, men mest almindelig er den sorte, som vokser i egeskove i Frankrig og Norditalien. De mest berømte trøfler kommer fra landskabet Dordogne, men de findes også i Provence og i egnene omkring Avignon. Dyrkning af trøfler begyndte allerede for længe siden. Det tager 6-8 år inden svampene er udvokset.

Den meget øvede trøffelsamler kan måske ane den svage hævning af jordbunden, som røber, at trøffelsvampene nær-mer sig overfladen, men i reglen bruger man svin eller dresserede hunde til at finde dem. I gammel tid skal man endog have brugt bjørne. Svin har fin lugtesans og roder begærligt trøflerne op af jorden. For at hindre svinene i at æde dem, giver man dem en ring om trynen.

Ordet trøffel er også gået over til at betyde kuglerunde chocolader med forskellige ingredisenser, f.eks. valnødde-kærner. I ”Den unge Frues Kogebog” fra 1934 er der opskrift på ”blød trøffel”: chokoladekugler, der rulles i krümmel, og i Suhrs Kogebog nævnes ”marcipantrøfler”. ”Kold trøffel” er chocolade med pebermynte og menthol.

På italiensk hedder svampen ”tartufo”. Moliere benyttede ordet som mandsnavn i komedien ”Tartuffe”. Tartuffe blev så i romanske sprog betegnelsen på en skinhellig skurk.