december 14, 2006

Rene Griserier 12

I den tidligere højt skattede drengebog, ”Gjøngehøvdingen” indleder Carit Etlar med at fortælle om jagt på Jungshoved, hvor den ellers så jagtkyndige dronning Sofie Amalie kommer i knibe. Hun har skudt et vildsvin, men i det øjeblik hun stiger af hesten, rejser det sig og sætter kurs lige imod hende.

Hun løber om bag et træ. Hendes ledsager, Kai Lykke, trækker sin hirschfænger... Da dukker pludselig krybskytten Ib op med sin bøsse, lægger roligt an og skyder.
Til tak for at have reddet dronningens liv bliver Ib, som er af taterslægt, af kongen gjort til en ”ærlig og pletfri” mand. Sammen med Svend Gjønge og hans folk kæmper han mod svenskernes besættelse af Danmark.

I nutidens Sverige vil man ikke bare gøre alt hvad man kan for fremmede i den vide verden, men også give vilde dyr som ulve og vildsvin en chance. Dette medfører naturligvis mange ulemper for bønder med dyrkede marker eller fåreflokke, som kan blive sønderrevet. Avisen ”Smålänningen” skriver under store overskrifter på forsiden 19. maj og 26. maj 2003, hvordan vildsvinene gør mere og mere skade i grænseområderne mellem Småland og Halland: f.eks. hvordan græsplæner bliver rodet fuldkommen op, så man må sikre haven med el-hegn.

Og nu er skolevejen blevet farlig for børn i området.
I 2001 udkom der i Sverige en bog om vildsvin. Forfatteren, Mikael Tham
siger i forordet, at hensigten er at give os ”et indgående kendskab til vildsvinets adfærd samt hvordan det jages og hvordan bestanden passes på en etisk rigtig måde. Når dette skrives er det 20 år siden, at vildsvinet atter begyndte at slå sig ned på vore kanter. I 1980´-90´erne skete dette hurtigt, i nogle tilfælde eksplosionsagtigt i flere områder. Spredningen fortsætter og i dag findes der vildsvin i store dele af det sydlige Sverige.” Bogen anslår, at Sverige har mulighed for en vildsvinebestand på 60.000 styk. I Frankrig og Tyskland skydes der mellem 200.000 og 400.000 vildsvin om året.

Tyske vildsvin invaderede Jylland for nogle år siden, men er blevet skudt af angst for at de eventuelt kunne bære på den meget smitsomme svinepest.