oktober 01, 2008

Den russiske gasledning forbi Bornholm

Det ser ud til at den russiske gasledning gennem Östersöen ned til Tyskland nu har kvitttet idéen om at gå langs den skånske sydkyst mellem Skånes sydkyst og Bornholm. De danske myndigheder har åbenbart fået russerne til at ändre planerne og gå syd om Bornholm.
Har gasledningsproblemerne overhovedet väret omtalt i pressen i Danmark?????? I Sverige
har man talt en del om dem.


Nord Stream presenterar den optimala dragningen i Bornholmsområdet
Zug, 02 September 2008.

Nord Stream har fastställt den optimala dragningen runt Bornholm. Den så kallade S-dragningen utvecklades och undersöktes efter att en begäran om att utvärdera en alternativ dragning söder om Bornholm inkommit från de danska myndigheterna tidigare i år. Utfallet av undersökningen jämfördes med den tidigare nordliga dragningen och denna process resulterade i den optimala dragningen, känd som S-dragningen.

S-dragningen är ett resultat av noggranna analyser av många faktorer så som säkerhet och miljöpåverkan i förhållande till fartygstrafiken. Den tar även hänsyn till tidigare frågeställningar som uppmärksammats av Sverige. I Tyskland har Nord Stream ett nära samarbete med behöriga myndigheter vilka man har fört diskussioner med avseende de konsekvenser som beslutet kan medföra.

Huvudprioritet för val av ny dragning var att undvika kända dumpningsplatser för ammunition och kemiska stridsmedel. För att kunna utvärdera eventuell förorening från kemisk krigföring togs cirka 100 jordprover i danskt vatten och dessa testades i laboratorier på det danska DHI, (Danish Hydraulic Institute) och det finska VeriFin (Institute for Verification of the Chemical Weapons Convention). Testresultaten visar att det inte föreligger någon ökad risk längs med S-dragningen. Det danska NERI (National Environmental Research Institute) kommer att sammanställa den slutliga rapporten baserad på testresultaten från dessa laboratorier.

S-dragningen möjliggör även en minimering av miljöpåverkan mot bakgrund av att den ingripande verksamheten kan reduceras jämfört med dragningen norr om Bornholm.

S-dragningen undviker naturreservat, områden med tät fartygstrafik och yrkesfiske, samt områden som är viktiga för turistnäringen.

Vad gäller tekniska aspekter, kommer den totala längden på Nord Stream gasledningen att kortas och följaktligen blir det färre överkorsande kablar, vilket i sin tur innebär en reducering av såväl den grundläggande investeringen som driftskostnaden.

De danska myndigheterna som rekommenderade en dragning söder om Bornholm välkomnade Nord Streams beslut att följa deras rekommendation.

En detaljerad utvärdering av S-dragningen kommer att inkluderas i den gränsöverskridande miljökonsekvensbeskrivningen (MKB). Nord Stream kommer inom kort att överlämna den slutliga skrivningen vilken utgör en del av Espooförfarandet.
Kilde: Nordstream