februar 17, 2013

Hestekød

Var det virkelig nødvendigt at smide så utrolig megen mad væk, fordi et eller andet større maffiafirma har fusket med mærkningen og forsøgt at indbilde kunderne, at en hest er en oxe? Eftersom kødet i følge kontrollen ikke på nogen måde var dårligt, men friskt og godt  forstår jeg ikke, at man ikke solgte det eller gav det væk som det, det var, nemlig hestekød, og dermed kun til den pris, man giver for hestekød - eller eventuel slet ingen pris. 


Jeg har desværre aldrig selv smagt hestekød. Det skyldes - som hos så mange andre en nedarvet tradition, som historisk set oprindelig har rod i religiøse opfattelser. Heste var i Norden (og åbenbart også i Irland (?)) anset for et helligt dyr, hvorfor man da også gerne afbillede det i bondekulturen. Husbonds bænk havde ofte er udskåret hestehoved på armlænet, og kærestegaven til den udvalgte pige, mangelbrædtet, havde gerne  en hest til håndtag, mens julelyset kunde bæres af fire sammenstillede heste.

Først i slutningen af 1700-tallet er der en forsigtig ændring i opfattelsen af at spise hestekød. Svenske bønder havde ved en fest spist hestekød, og det var så bemærkelsesværdigt, at Svenska Akademin belønnede dem med en pris for at have brudt med gammel overtro og trolddom. Først lidt ind på 1800-tallet kunde man i Danmark købe hestekød, og i begyndelsen var det kun beregnet til fængslerne.

Synopsis-bloggen mener i øvrigt, at EU selv er skyld i hele balladen:  

http://synopsis-olsen.blogspot.se/2013/02/eu-selv-skyld-i-hestekdskandalen.html