juli 28, 2015

Ligesom at leve uden "diktatur"


I Volos i Grækenland lever folk allerede uden Euro: hvordan fungerer paralelmønten "Tem"
I Grækenland er der allerede dem, der forsøger at leve uden Euro, men med en mønt, "Tem" parallel med Euroen. Omkring 140 tusinde indbyggere, nordøst for Athen, i Tessalien. Volos er den første by i Grækenland, som prøver at udnytte mekkanismen med en mønt, oprettet på internettet og endnu ikke fremstillet, men den hjælper til at få den indre økonomi til at fungere.

Skabelsen: i begyndelsen indskrev 50 mennesker sig hos informationsingeniøren Christos Papaioannou. Hver af dem fik en kredit på 300 Pcs. Nu er de 800 handelsfolk og borgere som udvexler og sælger produkter og tjenester.

Hvad er sagen: Avisen skriver: Igangsætterne siger klart, at det ikke drejer sig om en rigtig håndgribelig mønt, men som i en ordleg kalder de den en bytte-enhed, som en gruppe personer bruger indbyrdes. Formålet er at give handelsmænd mulighed for at komme af med deres usolgte varelagre og borgerne uden euro at kunne købe de vigtigste varer.
.
Begrænsningerne:  Mønten "Tem" har kun værdi indenfor det oprettede lokalnetværk. Alt det udenfor skal stadig betales med euro, såvel fra husleje til brændstof og til regninger for husgeråd. De som f.ex. har haft held til at tjene noget er en gruppe jordbrugere som har valgt at afsætte deres produktion udelukkende i det indre bymarked: Ved at bruge mønten "tem" som valuta er det lykkedes dem at sælge frugt og grøntsager til rimelige priser.

Kilde: den italienske blog Liberoquotidiano 15. juli 2015, oversat af Gertrud