marts 19, 2013

Kritik af grundlovsforslag












Fra VG Nett Nyheter, Norge


http://www.blogger.com/blogger.g?blogID= 29813462#editor/target=post;postID=5637259191040582976

Sterk kritikk mot nytt grunnlovsforslag i Egypt

Menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch (HRW) kommer med alvorlig kritikk mot utkastet til ny grunnlov som en gruppe arbeider med.

Forslaget til ny egyptisk grunnlov som er sterkt påvirket av konservative islamister, inneholder artikler som er en alvorlig trussel mot grunnleggende menneskerettigheter.

- Det nåværende forslaget innfrir ikke på grunn av sitt vage språk eller begrensninger som ødelegger essensen i mange rettigheter, sier Nadim Houry, visedirektør for HRW i Midtøsten og Nord-Afrika.

Forslaget er utarbeidet av en gruppe på 100 som ledes av dommeren Hossam al-Ghariani, og som ble valgt ut i juni.

Forbyr ikke tortur

Menneskerettighetsorganisasjonen sier at en del grunnleggende menneskerettigheter beskyttes og sikres i det framlagte forslaget.

- Andre nøkkelpunkter er ikke i samsvar med internasjonale menneskerettighetsstandarder og vil representere en alvorlig trussel mot menneskerettighetenes framtid i Egypt, skriver den New York-baserte menneskerettighetsgruppen.


Blant de alvorlige innvendingene mot grunnlovsforslaget er at artikkel 5 etter HRWs oppfatning ikke forbyr tortur. Artikkel 16 truer likestillingen mellom kvinner og menn, mens artikkel 9, som fortsatt ikke er ferdig drøftet, ifølge HRW «vil innebære en alvorlig trussel mot ytringsfriheten og religionsfriheten».

Menneskehandel

En artikkel som eksplisitt forbyr såkalt trafficking, eller menneskehandel av kvinner og barn, ble trukket fra grunnlovsforslaget etter sterkt press fra ytterliggående salafister, skriver HRW.

Organisasjonen påpeker også at noen medlemmer av forsamlingen har diskutert å senke minstealderen for inngåelse av ekteskap fra grunnlovens 18 år til bare 16 år. Noen har også foreslått at minstealderen skal være 9 år.

- Det er spesielt avskyelig at komitémedlemmer bøyer seg for press for å slette språk som kriminaliserer trafficking av kvinner og når dette ikke bare er en alvorlig forbrytelse i henhold til folkeretten, men også etter egyptisk lov. Og det er opplagt at det skjer, sier Nadim Houry.