juli 28, 2012

Hvem var Irena Sendler?Jeg måtte slå navnet op på google, da den mig tilsendte historie her nedenfor
i mine ører lød temmelig usandsynlig som en røverroman (men der er måske nogle oversætter-fejl?)

Se Wikipedias omtale længst nede og Spydpigens kommentar (med rødt)


Jeg modtog nedenstående e-mail i dag, 27.7.2012 

(på engelsk, her oversat), men ser ikke nogen dato 
på artiklen eller herkomst.


Husk denne kvinde! Lad os aldrig glemme hende!

Irena Sendler døde den 12. maj 2008 i Warshava, 98 år gammel.


Under 2. verdenskrig fik hun tilladelse til at arbejde i Warsshavas ghetto som blikkenslager/kloakerings specialist*. Hun havde en bestemt anledning.
Hun var tysk og vidste, hvad nazisternes plan var med jøderne.
Hun smuglede børn ud i bunden af sin værktøjskasse og hun havde en sækkelærreds sæk i sin vogn til større børn. Hun havde også en hund, som hun havde oplært til at gø, når nazistregimes soldater lukkede hende ind eller ud af ghettoen.
Soldaterne vilde naturligvis ikke have noget med hunden at bestille, og hundens gøen dækkede over børnenes støj.

Hun reddede 2500 børn. Hun blev taget til fange, og nazisterne brækkede begge hendes ben og arme og bankede hende alvorligt.
Hun havde en båndoptagelse med alle børnenes navne i et glas under et træ i baghaven.
Efter krigen, prøvede hun at finde de forældre, der havde overlevet, for at genforene familien. De fleste var blev gasforgivet. Deres børn hjalp hun til at blive anbragt i plejefamilier eller adopteret.

Sidste år* blev Irena Sendler indstillet til at modtage Nobels Fredspris
Præsident Obama vandt, året før han blev præsident, for sit arbejde for organisationen ACORN.
og Al Gore vandt også - med et lysbilledshow om den globale opvarmning.

Spydpigens kommentar: Det er muligt, at der i den modtagne og videresendte meddelelse på dens (lange?) vej har indsneget sig nogle fejl:

*) blikkenslager/kloakerings specialist: den af Wikipedia angivne anledning til adkomst til ghettoen (se nedenfor:  “Som sundhedsinspektør i Warszawas socialvæsen kunne hun besøge ghettoen” ) lyder langt mere troværdig, - også med hensyn til udsmuglingen af antal børn fra ghettoen og arrangement af navnelister.

*) “Sidste år” blev Irena Sendler indstillet til Nobels Fredpris: da artiklen mangler dato, er denne tidsangivelse ubrugelig. Men i Wikipedia angives året som 2007, året før hendes død.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

WIKIPEDIAs information:

Irena Sendler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Billede af Irena Sendler i 2005

Irena Sendler også kendt som Irena Sendlerowa (15. februar1910-12. maj 2008) var en polsk katolik, der under 2. verdenskrig i det tysk-besatte Polen var med til at smugle 2.500 jødiske børn ud af Warszawa-ghettoen og sikre dem falske identiteter.

Hun var medlem af den polske undergrunds- og modstandsorganisation Żegota. Som sundhedsinspektør i Warszawas socialvæsen kunne hun besøge ghettoen, hvor hun tog et jødisk armbind på og forfærdedes over forholdene. Hun havde selv et lille barn.
I oktober 1943 blev hun anholdt af Gestapo, der brækkede begge hendes ben og dømte hende til døden, da de ikke fik noget ud af hende. En tysk soldat lod sig dog bestikke af Żegota til at føre hende op på listen over henrettede. Hun var efterfølgende i stand til at fortsætte sit virke under falsk identitet. Irenas historie var næsten ikke kendt udenfor Polens grænser før i 1999, da en gruppe skolebørn fra Uniontown i Kansas skrev teaterstykket Life in a jar om hende. [1]
Var i 2007 nomineret til Nobels fredspris.


Der står meget mere på internettet om den polske 
undergrundsbevægelse under den tyske besættelse,
og der er også lavet en film om denne utroligt modige kvinde.