januar 21, 2008

Hvorfor skal gasledning gå rundt om Bornholm?


Som bekendt har Rusland planer om at føre en gasledning ned gennem Østersøen til Centraleuropa. Den skal ifølge projektet gå tæt forbi Gotland, ned langs Sveriges østkyst og langs Skånes sydkyst mellem Skåne og Bornholm.

Det har vakt bekymringer i Sverige, ikke mindst af sikkerhedsmæssige grunde.
Putin har selv sagt, at den russiske Østersøflåde vil få helt nye opgaver med overvågning af en sådan gasledning. Rusland, som de senere år har intensiveret sin oprustning, har netop bestilt 8 nye supermoderne ubåde, hvoraf de fire skal placeres i Østersøen, netop på grund af gasledningen. Sverige vil da få direkte samarbejde med den russiske kystovervågning, som hører under FSB, altså det tidligere KGB.

Disse nationale bekymringer til trods har Gotlands Kommune nu egenmægtigt underskrevet en aftale med det russisk-tyske gasledningsfirma Nordstream om ombygning af havnen i Slite for at tage imod de pipelines, som skal lægges ned på Østersøens bund. Nordstream betaler løvens part af ombygningen med ca. 75 millioner kroner (? NB! Beløbets størrelse er ikke offentliggjort!)., mens Gotlands Kommune svarer for andre 4,5 millioner. (Nordstream har også økonomiske støttet Gotlands arkæologiske udgravninger).

Nordstream synes altså overbevist om, at det russiske projekt bliver gennemtrumfet på den ene eller den anden måde, selvom de svenske regeringsmedlemmer alle synes imod. Man har dog ikke taget direkte stilling, eftersom man ville vente til der kom en ansøgning fra Nordstream om tilladelse til den foreslåede placering af gasledningen.
Den kom nu lige før jul ifølge pressemeddelelse 21.12.07.

Aftalen med Nordstream om ombygning af havnen har ikke været diskuteret i Gotlands Kommunalråd, endsige været debatteret offentligt. Den er indgået af kommunens tekniske forvaltning og underskrevet af kommunens tekniske direktør, Bertil Klintborn. Formanden for kommunens tekniske udvalg, Kjell Skalberg mener, at havneprojektet og den endelige endnu ikke aftalte placering af gasledningen er to af hinanden uafhængige sager.
Han påpeger også, at Sverige tidligere i EU skal have sagt ja til en gasledning gennem Østersøen i en gammel beslutning*.

Nogle politikere både på Gotland og i regeringen er oprørte over Gotlands Kommunes aftale med Nordstream. Det kan blive en alvorlig pression mod regeringen i et internationalt storpolitisk spil.

*) NB han omtaler ikke, hvor forslaget til placering dengang lå.

Kilde: Världen i dag 21.1.08
Hvad siger Danmark i øvrigt til, at den russiske gasledning skal lave en slynge omkring Bornholm ved at føres frem mellem Sydskånes kyst og Bornholm og mellem Bornholm og det øvrige Danmark? Hvad er Ruslands hensigt med denne slynge omkring Bornholm – der vil indebære en ganske betydelig forlængelse af gasledningen?