november 27, 2008

Tilbagekik på "Amerikanske Billeder"

Jacob Holdts forgudede anti-amerikanske propaganda omtaltes i 1977 i tidsskriftet AKTION, som ikke var så nemt at narre:

Fotograf Jacob Holdt har på Informations Forlag fået udgivet bogen "Amerikanske Billeder” i 10.000 exemplarer. Den blev omgående meldt udsolgt fra forlaget og genoptrykkes nu i 2. og 3. oplag.

Bogen bringe Billeder af den sorte bagside af medaillen i USA. Der er altid en bagside, og skal man have et helhedsindtryk af et fremmed land, bør man selvsagt tage bagsiden med. Men lige så énsidigt det er, at turist- og rejsebrochurer altid viser landets solsider, lige så énsidigt er det kun at vise skyggen. Man må erkende, at der i begge tilfælde ligger et bevidst sigte i énsidigheden. Denne kan i øvrigt yderligere forstærkes ved at rumme historier, hvis sandfærdighed læserne ikke er i stand til at kontrollere.

Også Jacob Holdt synes at have et bestemt mål med sin bog. Han vil ikke bare vise os menneskelig elendighed og kummer ud fra rent grundlæggende medmenneskelige følelser. Han vil med politisk sigte vise os elendigheden netop i USA. Kunnde vi ikke få Jacob Holdt til også at skildre menneskelig nød i andre lande, f.ex. i Kina, Sovjet og DDR? Og for resten, hvorfor gå over åen efter vand? Hvorfor ikke vise egen slum? Hvad med Vesterbros og Ryesgades baggårde? Hvad med Børnemagtsbørnene på Christiania, der fik lov at leve i skidt og narko med Børneværnets sanktion? Hvad med de narko-ødelagte unge, der fik lov at brænde sig ihjel med benzin eller stikke sig ihjel med morfinnålen? Hvem holdt hånden over disse tilstande? Hvad med at fortælle om korruptionen, der ligger bag? Om kræfterne bag Børnemagt, BRIS, Christiania, narkocentre, kineserier og infiltrationer, der strækker sig helt op i socialsektorens øverste ledelse og ind på regeringskontorerne?

Har det ingen interesse? Nå nej, Jacob Holdt er jo selv forlovet med Christianiakredsene og er med i Solvognen.
Det var/er noget af grundlaget og betingelsen for at opnå kunstnerstatsstøtte og priser.