november 03, 2006

Væk med kirken!

Ligesom mange andre skoler i Sverige har det længe været tradition å Västerängsskolen i Håbo Kommune i Uppland at fejre første Advent i kirken, men i år har chefen for skoler og daghjem i området forbudt det. Han mener, at det kan være krænkende for nogle elever, som kommer fra hjem med anden religion, skønt det er ganske frivilligt for eleverne, om man vil deltage i adventsfesten.

Forbudet vakte vrede i Håbo, og sagen kom op i Rigsdagen. Men skoleminister Jan Björklund afviser sagen: Vi skal ikke have generelle regler om, at man ikke må holde skoleafslutninger eller ceremonier i kirkerne længere. Der bliver ikke ændret noget. Hver kommune og skole må selv afgøre sagen.

I sommer mente diskrimineringsombudsmanden på samme måde, at skolerne ikke kunne fejre skoleårets afslutning i kirken og heller ikke kunne synge den traditionelle sang: "Den blomstertid nu kommer", eftersom den egentlig er en salme. Diskrimineringsombudsmanden gav det udseende af, at han havde modtaget protester, men ved nøjere granskning fra avisen "Världen idag"s side, viste det sig, at han ikke kunne fremlægge nogen protest, som var kommet før hans egen indsigelse!

Både i kommunen i Håbo og i lærerkredsen på Västerängsskolen lyder der protester mod, at man ikke skulle kunne fejre første advent i kirken. Skolchefens beslutning var helt hans egen uden samråd med skolen eller kommunen.

I Nordens vintermørke har man altid længtes efter lyset og set hen til dets tilbagekomst, når solhverv nærmede sig. At se lys efter lys tændes i vinduerne er fascinerende.

Er skolechefen i Håbo så blottet for romantik og sans for tradition, at han ikke kan give plads for
lys og fest omkring første advent for de elever, der skønner på det?