oktober 31, 2010

Muslimsk familiekultur - en gang voldtægt?

Klip fra Weekendavisen 29.10.2010

Den værste ydmygelse
Terrorister. Hvorfor gør de det? Kan seksuel ydmygelse være en årsag?
Den amerikanske terrorforsker Jessica Stern skulle ned i sin egen fortid for at fatte, hvorfor hun var besat af ønsket om at forstå ondskab.

Af REGNER HANSEN

Hvad skaber en terrorist? Jessica Stern, en af verdens førende eksperter i terror, har været med til at udpege en række risikofaktorer, og her topper ideen om ydmygelse af en befolkningsgruppe, en civilisation.
Selv i lande med muslimsk befolkningsflertal er der en udbredt opfattelse af, at den islamiske civilisation er sakket bagud og bliver ydmyget af globaliseringen, af Vesten.

Amerikaneren Stern, som har undervist på Harvard University om terror, oplister desuden sekundære risikofaktorer for, at der udklækkes terrorister i en given gruppe: Et klart overtal af mænd i forhold til kvinder, en relativ stor andel af unge, en betydelig grad af militarisering i samfundet samt en følelse af fremmedgørelse og identitetsforvirring.
Dette beskrev hun videnskabeligt i ”Terror in the Name of God: Why Religious Militants Kill” fra 2004. Bogen er baseret på en stribe interviews med terrorister rundt om på kloden og hjemme i USA.

Nu tilbyder Jessica Stern endnu en mulig årsag til, at nogle mænd bliver terrorister - for det er typisk mænd - mens andre ikke gør: Seksuel ydmygelse .
Hun understreger, at det er en hypotese og opfordrer til, at forskerkolleger undersøger spørgsmålet. Selv har hun fået nok, og mere om det længere fremme.
Stern fremhæver, hvordan der foregår seksuelle overgreb på drenge - uden for offentlighedens kendskab - i koranskolerne i Pakistan, madrasserne. På samme måde sker der hyppigt voldtægt af drenge - i det skjulte - i Afghanistan. Det forekommer især om torsdagen, der hviskende omtales som man-loving day, fordi gerningsmændene kan få forladelse for deres synd under fredagsbønnen dagen derpå.
»Jeg har vidst om dette i mange år, men jeg knyttede ikke tingene sammen,« siger Jessica Stern….


Kommentar fra O.G.:
Jessica Stern taler her om voldtægt i sædvanlig forstand. Men kan man ikke se på hele den sædvanlige muslimske familiekultur, som én stor gang voldtægt?