marts 31, 2007

Som i børnenes sanglege

Bloggen Veritas Universalis omtaler det vanvittige projekt, som EU tidligere har luftet, nemlig at lave lister med ord, vi alle burde undgå for ikke at krænke de følsomme og let krænkelige individer, som har slået sig ned i vort naboskab uden at kunne tåle mosten.
Det viser sig, at EU virkelig har lavet sådanne ordlister…

Sverige, som blandt alle EU´s lydstater synes at være duksen, har allerede i 2004 kunnet fremvise en håndbog med råd om, hvad man må sige og ikke sige. Det var Tjänstemännens Central Organisation (TCO), som lavede en folder under titlen ”Ord, som taggar” (”Ord, der flænser”).
Det omtaltes i det svenske ”Metro” 28.2.2004. Blandt de grimme ord, der skal undgås nævnes: ”indvandrere, adoptivbarn, farvet, race, arabisk udseende, sort, neger” m.m.
Et læserbrev gør tykt nar af al denne idioti: man må skrive alle leksika og ordbøger om, lovbøgerne m.m., og det bliver lidt vanskelig at føre almindelige samtaler…

I børnehaverne kender man jo godt sanglege, hvor man ved bestemte ord, tier stille og måske gør et tegn med hænderne i stedet for. Det bliver vel noget i den retning som bliver fremtidens politisk korrekte sprog…