september 06, 2016

Vi tager dit øje eller din familie...

19-årig truet og afpresset af somalier og hans gruppe: "Vi tager dit øje eller din familie, hvis du ikke skaffer os 100.000 kr."

http://lokalavisen.dk/19-aarig-truet-og-afpresset-af-somalier-og-hans-gruppe-vi-tager-dit-oeje-eller-din-familie-hvis-du-ikke-skaffer-os-100000-kr-/Regionale-nyheder/20160906/artikler/709068979/1051

via Ole Gerstrøm

Fra dagens Danmark
Først ville de have hans nem-id, og så gik de efter alarm-koderne til hans arbejdsplads. En 19-årig mand fra Ølstykke har i løbet af sommeren været fanget i en sag om afpresning og trusler på livet. Hovedgerningsmanden er en somalier, som sidder i fængsel

AF KENNETH TANZER

Hvad der startede som et hyggeligt computerspil-træf med en jævnaldrende mand fra Farum, udviklede sig til et sandt mareridt for en 19-årig mand fra Ølstykke.
Et mareridt, hvor han fra juni til august blev udsat for grov afpresning og trusler på livet af en gruppering fra Farum.
"Der er tale om en alvorlig sag," siger Henrik Laugesen, efterforskningskoordinator hos Nordsjællands Politi.
Ifølge politiet, så tog sagen sin begyndelse, da de to drenge kom i kontakt med den omtalte gruppering.
"De blev hurtigt udsat for grove trusler. Personerne fra denne gruppering truede drengene til at udlevere deres nem-id, da de en dag blev kørt væk i en bil. De truede dem også til at oprette mobilabonnementer," siger Henrik Laugesen.
Men her stoppede det ikke for den 19-årige og hans kammerat. En dag i august blev han, den unge mand fra Ølstykke, opsøgt på sin arbejdsplads beliggende i Egedal Kommune.

Giv os koderne
"Her gjorde gerningsmændene det klart, at han havde to valgmuligheder. Han kunne få taget sit øje eller sin familie eller han kunne udlevere alarm-koderne til den pågældende virksomhed," siger Henrik Laugesen til Lokalavisen Egedal.
Drengen endte med at udlevere de ønskede alarm-koder, hvilket fik grupperingen til at lade ham gå.
Det viste sig dog, at drengen havde givet dem nogle falske koder, og da det blev opdaget af Farum-gruppen, så tog truslerne til i styrke.
"Endnu engang fik de ham med ud på en køretur, hvor de gjorde det klart, at koderne til virksomheden var falske. Og da de mente, at de kunne have stjålet for 100.000 kr. i den virksomhed, så skulle drengen pludselig finde 100.000 kr. Igen blev der truet med at tage et øje eller hans familie," siger Henrik Laugesen, som oplyser, at drengen herefter valgte at tage et kviklån på 40.000 kr.

Bekymret mor slog alarm
"Han betalte 40.000 kr. til gruppen, som meldte tilbage, at nu skyldte han dem 60.000 kr. Et beløb, som han kunne afdrage på ved at betale dem 5.000 kr. om måneden," siger Henrik Laugesen.
Den 21. august blev presset angiveligt for stort for den 19-årige Ølstykke-dreng. Hans mor endte med at kontakte Nordsjællands Politi.
"Drengens mor havde godt lagt mærke til en ændret adfærd. Hun spurgte ind til det, og så brød han sammen ved at sige, at han skyldte 100.000 kr.," siger Henrik Laugesen.

Nordsjællands Politi er stadig på jagt efter personerne fra Farum, som har spillet en rolle i truslerne og afpresningen, men hovedgerningsmanden i sagen er faktisk allerede i politiets varetægt.
"Der er tale om en 28-årig somalisk statsborger med bopæl i Farum. Han afsoner en straf for lignende kriminalitet, men det har ikke forhindret ham i at sidde i fængslet og ringe rundt til en række medgerningsmænd og den forurettede. Under visse afsoninger har man adgang til telefon og computer, og det har han altså gjort brug af. Han har været toneangivende i sagen - ikke kun fra fængslet, for han har også været på mindst én af turene," siger Henrik Laugesen.
Han lægger ikke skjul på, at politiet ser flere og flere sager om afpresning og trusler på livet.
"Vi ser det tit - både lokalt og mere landsdækkende. De kriminelle grupperinger laver penge på denne måde. Vi er opmærksomme på det og vil meget gerne komme det til livs, men vi er afhængige af flere anmeldelser. Kommer folk ikke til os med oplysningerne, så er det svært at komme videre med sagerne, men ofrene er tilbageholdende, fordi er truede og bange," siger han.

Publiceret: 06. September 2016. Leveret af Lokalavisen Egedal
Ole Gerstrøm