april 14, 2009

BH-loven

”Regeringens moraliska uppgift är att pränta i människor att de inte kan ta hand om sig själva eller leva ett gott liv utan inblandning från regeringen”, skrev Berit på den svenske blog Every kinda people ironisk 12/4.
Jo, noget lignende har jeg her i en gammel artikel i tidsskriftet AKTION fra dengang, da psykologer og andre mentalhygiejnere kom til flæsket og ville styre befolkningens livsstil:


BH-loven

Parkinsons lov er velkendt, men der er kommet nye ting til: BH-loven.
BH står for BEHOV. Det er noget, man skaber for at få Parkinsons lov til at træde i kraft. BEHOV skabes genem aktiv indsats, der oplyser folk om, at de har et BEHOV, og hvilke BEHOV, de har. For tænk, hvis de nu slet ikke opdagede det? Hvis de gik i deres grav uden at blive bevidstgjorte om deres BEHOV?

Det er enormt vigtigt, at vi alle bliver os vort BEHOV bevidst. Tænk, hvad det kan give af arbejde! Og arbejde har vi brug – nej, BEHOV for i vore arbejdsløse tider.

Alene det at skabe BEHOVET giver BEHOV for arbejdskraft, til at tænke, skrive hist og pist, lave vedtægter og forslag, klistre plakater op på husmurene, tigge penge sammen fra diverse myndigheder o.s.v, o.s.v.
Gennem opsøgende arbejde skabes en masse BEHOV: fru Hansen har BEHOV for at være sammen med fru Petersen , fru Nielsen og fru Carstensen. Sammen har de BEHOV for at lytte til hinandens problemer, realisere sig selv...
De har BEHOV for et lokale at have dette BEHOV i, og de har BEHOV for en socialrådgiver, der kan fortælle dem om deres BEHOV, og en sekretær, der kan lave spørgeskemaer om BEHOV, og en psykolog, der kan analysere spørgeskemaerne og BEHOVENE og udforme lovforslag om vore BEHOV....

Børnene har BBH (= BørneBEHOV). De har BEHOV for at se dukketeater og BEHOV for at drive, læse, sove, lege, kravle i træer, dratte ned, pille næse og klø sine myggestik. Nogen må kunne fortælle dem det. Der er BEHOV for børnepædagoger og børnekulturudvalg og børnekommissioner og børneps...

De unge har andre BEHOV. BEHOV for sportspladser og knallertbaner. BEHOV for at ”afprøve grænser”, afreagere, larme, være fræk over for læreren. BEHOV for at ryge hash. BEHOV for at drikke. BEHOV for at tæve en af de mindre. BEHOV for at tømme købmand Sørensens butik. Altsammen bare BEHOV. Ikke andet! Vi må tale om, hvor ofte de har BEHOV. Hvordan det føles at have BEHOV. Der er BEHOV for socialrådgivere, psykologer, kriminologer, psykiatere. Der er BEHOV for at forstå. BEHOV for at lytte. BEHOV for at holde i hånden. BEHOV for afvænning.

Hov – stop en halv!
Hvem skaber BEHOV ?
Hvem udnytter dette BEHOV ?
Hvem lever fedt på dette BEHOV ?


Kilde: Tidsskriftet AKTION nr. 4, 1977

Berit fra den svenske blog “Every kinda people” har sendt mig denne kommentar:

”Och så snart alla dessa BEHOV har fastlagits, blir de nästan omedelbart Rättigheter!”



De svenske myndigheder har netop udsendt et spørgeskema til alle hushold på 16 A 4 sider med 77 hovedspørgsmål og diverse underrubrikker (nogle op til 15 styk!) til en undersøgelse om ”hälsa och livsvillkor i Sverige”. Her er et lille uddrag: Ud over spørgsmål om sundhedstilstand, alkoholvaner, spillevaner, ryge- og snusvaner (men mærkeligt nok ikke narkovaner) , spørges der om ”tryghed” – er du bange for at gå ud alene? blive overfaldet etc, - trusler? – har du inden for de sidste 3 måneder følt dig krænket? af hvilken anledning ?(10 mulige svar!) – har du nogen, du kan dele dine inderste følelser med? – mener du, at man kan stole på de fleste mennesker? – har du inden for de sidste 12 måneder været i teatret? – været til privatr fest hos nogen? – på natklub, dans eller lignende? – kursus? - religiøst møde? Etc. etc.
Hvilken tillid har du til nedenstående institutioner i samfundet? – lokale politikere ? domstole, socialtjenesten, politiet, skolen etc. etc.?
Hvilken sexuel adfærd har du? (4 svarmuligheder): Hetero-? Bi-? Homo-? Usikker om din adfærd?