april 03, 2012

Våbenhandel

Saudiarabisk våbenfabrik fælder minister skrev JP
ved Thomas Heine


JyllandsPosten viderebragte fornylig (30.3.2012) den rystende svenske skandalehistorie om våbenleverancer og projekt om  våbenfabrik i Saudiarabien, som førte til dern svenske forsvarsministers hurtige afgang. 
Men det er ikke første gang, at man hører om mystiske  og skandalehistorier i Sverige. Sverige og Saudiararabien har haft stort og vigtigt samarbejde i henved fire fem årtier. Der har været mange svenske arbejdere dernede, som har anlagt flyvepladser, havne og byområder. Arbejderne boede noget afsondret fra den bofaste befolkning og    
havde egne butikker o.l., altså noget lignende som vi kender det fra staterne i Østeuroppa, hvor turister og folk, der søgte helbredelse for skavanker ved de lokale kursteder ikke måtte have for stor kontakt med den lokale befolkning.

En af de virkelige kæmpemæssige projekter var bygning af grotter i bjergene. De skulde efter sigende bruges til oplagring. 
Af olie..
Projektet var så enormt og kostbart (aftalt med hjælp af Oluf Palme og den saudiske kong Fadh), at Svenskerne blev nervøse for eventuelt at blivet luret og stå tilbage som Sorteper uden afregning. Hellere afbryde og miste nogle penge end at miste dem alle. 
Firmaet kom ud af kniben og kontrakten ved hjælp af en mand på det svensk-arabiske firmakontor, som - Guderne må vide hvordan -  fik skaffet de fornødne enorme summer og ordnet sagen. Han hed Al Amoudi. 

Han vilde muligvis have kunnet leve aldeles ukendt af den brede befolkning i Sverige, hvis ikke han havde værert så uhyggelig uheldig at en mand med samme efternavn i 1994 havde villet købe et kg "rødt kviksølv" i Stockholm til en pris af 38 millioner dollars. Uheldigvis altså på et tidspunkt, hvor man havde hørt (men først senere fik bekræftet !), at våbensmugleri fra efterladte sovjetiske (militærhemmelige (?)) våbenlagre i Baltikum fandt sted med skibet Estonia. Og at den samme mand og navnebror i Stockhom blev udsat for en grov forbrydelse: nemlig en kidnapning udført af tre mænd af fremmed herkomst. En meget, meget særpræget kriminalhistorie, som stort set fortiedes af massemedierne, men som blev belyst ved retssag i Stokholms "tingsrätt" (byret) og dom over kidnapperne. 

Bloggen "Spydpigen" - www.spydet.blogspot.com - har netop fornylig omtalt denne usædvanlige kriminalsag og retssagen som fulgte efter i 5 på hinanden efterfølgende nummererede indlæg om Al Amoudi.