april 29, 2012

Armeniernes mindedagI den sidste uge af april har kristne armeniere, spredt over kloden, søgt sammen til en mindestund om de frygtelige massakre, som tyrkerne udsatte dem for i ly af første verdenskrig. I Danmark havde den unge armenske ambassade, som blev oprettet i november, i samarbejde med den dansk-armenske Forening lagt sig i selen med et storartet arrangement. Med bus fra Hellerup kørte man over til Odder, til landsbyen Gylling, hvor Karen Jeppe kom til verden og har en mindesten samt sin egen bænk, hvor man kan sidde og tænke efter. Karen Jeppe havde for sig, at hun havde et særligt kald fra Gud, og det holdt hun fast ved, selvom den lokale præst var skeptisk. Hun havde hjertet på rette sted og blev armeniernes gode fe, som langs hungermarchens rute forsøgte at redde så mange, som reddes kunde. Hun lykkedes at samle en masse børn i børnehjem, bl.a. i «Fuglereden».

I den fuldsatte Gylling Kirke holdt den armenske ambassadør en tale i dagens anledning, og der afholdtes en meget stemningsfuld dansk-armensk gudstjeneste, man besøgte det fyldige lokalarkiv, der kunde vise billeder, bøger og erindringer om Karen Jeppe og hendes indsats.
Siden samledes alle om et fælles måltid med spændende prøver på armenske retter, som afsluttedes med en overdådig fremvisning af, hvad man formåede i kage og bagværk.

Og så gik det hjemad igen med erindring om en fantastisk udflugt, fuld af indtryk af et meget åbent, varmhjertet og kultiveret folk, som - på baggrund af deres folks brutale pinsler - bar på en dybfølt tak til Vorherre og en inderlig glæde over at have overlevet.PS Da jeg er på rejsende fod, kan jeg ikke sætte billeder ind i dette indlæg, men må vente til siden, hvor jeg nok også kan supplere med detailler.
Men der findes omtale og billeder fra den tyrkiske massakre på ældre indlæg her i Spydpigens blog, hvis man søger i arkivet.

Gertrud