maj 15, 2015

Konflikt på Biennalen: "Kirke bliver lavet om til moskè"

Den schweiziske kunstner Christoph Büchels kunstværk lægger op til spektakel. Den islandske pavillon kan blive en kultplads for muselmænd.

Også Venedig får nu sin moskè. Ikke takket være kommunen, ikke takket våre nogen forening. Byggeriet er foegået inden for Biennalen. Den islandske pavillon er ifølge avisen "Il Gazzettino" blevet indviet fredag morgen og skal anbringes i Santa Maria, den Barmhjertiges  Kirke i Cannaregio-kvarteret. 

Et stort tæppe rettet ind efter Mecca, og kirken bliver en moskè. Så har Venedig gennem alle Kunst-Biennalens måneder sin kultplads, viet til islam. Idèen kommer fres den schweiziske kunstner,  Christoph Büchel, som med denne installation vil sætte den voksende islamofobi i centrum.
Konflikterne har ikke ladet vente på sig. Da det er en kunstnerisk installation er tilladelsen givet på en meget mere enkel måde, men udover at være et kunstværk kan det også bruges af  de troende som en rigtig moskè. Formålet med moskèen har den islandske undervisningsminister  Illugi Gunnarsson forklaret: man håber, at kunstværket åbner for en interreligiøs dialog. 

Kommunen erklærer imidlertid på sin side, at den ikke har tilladt nogen kultplads, men kun et kunstværk, men grænsen mellem kunstværk  og virkelighed er altid meget vaklende.  

Kilde: Lisestrata 15.5.2015. oversat fra italiens af Gertrud Galster
http://www.veneziatoday.it/cronaca/biennale-chiesa-trasformata-in-moschea.html