marts 29, 2015

Dansk Kultur


En skole i Skåne har uforvarende trådt en mor over tæerne ved at lade børnene lege en gammel påskeleg.

"Mina Laeija, der er mor til en 12-årig elev på Tornlyckeskolen, blev så vred, at hun promte ringede til skolens rektor, da hun hørte om elevernes påskeprogram. Det skriver Helsingborg Dagblad.
Skolebørnene skulle deltage i den traditionelle påskeleg "at trille æg", som går ud på at kaste æg til hinanden. Taber man sit æg, ryger man ud af legen.
Men det er respektløst at smide med maden, når der findes tiggere og fattige, der ikke får nok at spise, mener moderen. Og vi lærer jo som regel børnene ikke at smide med maden, så legen er hyklerisk, mener hun.
Desuden er det respektløst over for hønsene at kaste rundt med deres æg, siger hun til Helsingborg Dagblad.
Moderen har forlangt at få æggelegen stoppet både i år og fremover. Skolen har dog indtil videre ikke efterkommet hendes krav"."At trille æg" er en gammel leg, som ikke har noget som helst med at "smide med maden" at gøre. I gammel tid påskønnede man langt mere end i dag at kunne spise sig mæt og brødføde sine børn. Man takkede gerne Vorherre med en lille bordbøn.

"At trille æg" var snarere en hyldest til forårets overdådige givtighed. Æggene var hårdkogte, så de ikke knustes ved at falde på gulvet. Æggene skal males først. I vor fortravlede tid bliver de måske bare ensfarvede, men dengang, man havde mere tid til børnene og til at dyrke livets skønhed skete det gerne i fine mønstre, sådan som man endnu kan finde dem i traditionelle miljøer i Polen og lignende. Påskelegen ender med, at man spiser æggene, så det er en misforståelse af tro, at der "smides med maden".

Mor Mina Laeija bør læse H.C.Andersens eventyr om "Pigen, der trådte på brødet".