oktober 07, 2010

Nu går skam på torra land!

Låg nivå i Sveriges ”riks-dagis”. Saxat från artikel i dagens nyheter.http://www.dn.se/ledare/signerat/lekstuga-i-lunchkon-1.1183675Den närmast osannolikt låga nivån i riksdagen ter sig nya absurda utryck. När man trodde att botten var nådd så läser jag detta: Krav är ställda på uppdelade köer i riksdagens kantin. Det har framförts av dem som vill slippa stå framför eller bakom en SD-ledamot med sin lunchbricka??

Det började redan på valnatten när Lars Ohly (v) vägrade att sitta i samma sminkloge som Jimmie Åkesson utanför TV-studion. Miljöpartiet och Vänsterpartiet deklarerade snabbt att de av ”arbetsmiljöskäl” inte ville sitta i samma riksdagsbyggnad som Sverigedemokraterna, som om de rödgröna ägde lokalerna och hade full dispositionsrätt över dessa. Denna begäran borde ha fallit på sin egen orimlighet.

Det är svenska folket – inte mp och v – som bestämmer vilka som sitter i riksdagen. Men skandalöst nog gick riksdagsdirektören de rödgröna till mötes, vilket utlöst en dyr och omständlig flyttkedja på Helgeandsholmen.Nu sitter i stället de borgerliga mittenpartierna och Riksdagens utredningstjänst i samma hus som SD. Hur denna rockad bidrar till att stärka den svenska demokratin är oklart. Ett angränsande problem är att flera partier börjat låsa sina kanslier och korridorer, vilket i ett slag minskat öppenheten och gjort det svårare för ledamöter att föra informella samtal över partigränserna. Ytterligare en konsekvens är att en rullstolsbunden sverigedemokrat har svårt att ta sig fram genom riksdagshuset på grund av alla stängda dörrar.

Snacka om diskriminering, för visst är det som så att handikappade numera ligger under diskrimineringslagstiftningen? Rätta mig gärna om jag har fel.

Officiellt motiveras förändringen med hänvisning till den yttre hotbilden. Men den verkliga anledningen tycks vara en lätt paranoid rädsla för intrång från Sverigedemokraternas tjänstemän och ledamöter. I samma separationsgenre hör kraven på uppdelade köer i riksdagens kantin, som framförts av dem, som vill slippa stå framför eller bakom en SD-ledamot med sin lunchbricka.Ur led är tiden, gud hjälpe oss alla.Grim