oktober 11, 2010

Hvad slap ud?

Ole Gerstrøm bebrejder i en e-mail pressen, at man ikke mere nøjagtigt meddeler, hvad det er for en ”gift”, man snakker om med hensyn til udslipsulykken i Ungarn med ”det røde slam”.
Den røde farve stammer fra stoffet bauxit, som har navn efter den aluminiumsholdige lerart, man fandt i Frankrig ved Les Baux. Siden fundet andre steder, og det er ikke giftigt, men...der er flere andre stoffer i udslippet.

- - - - - - - - -

Lidt historie om aluminium:

Letmetallet Aluminium findes ikke i ren tilstand i naturen. Det var H.C.Ørsted, der som den første lykkedes at fremstille ganske lidt Aluminium i 1825. Tyskeren Wöhler gik videre med forsøgene, men den der fandt frem til en metode, der gjorde almuminium tilsrækkeligt billigt til en storproduktion var den purunge amerikaner Charles M. Hall med experimenter i sin mors køkken 1886.

Før den tid havde aluminium været afsindigt dyrt – 4.000 kr. per kg. Napoleon den 3. af Frankrig lod i 1855 lave et dusin tallerkener af aluminium, som han kunde vigte sig med til sine fornemmeste gæster, mens resten måtte nøjes med at spise på almindelige guldtallerkener!

Men vor meget specielle konge, Frederik 7, kom ham i forkøbet: han fik i 1853 lavet sig en hjelm af aluminium, som han kunde pryde sit kongelige hoved med ved højtidelige lejligheder. Den findes nu på Rosenborg! Og det er den, han er afbildet med på statuen foran Christiansborg, hvor han hyldes som grundlovens ædle giver 1849.



Kilde: J.H.Christiansen; Aluminium, Faglig Læsning nr. 188, Tidsskrift for Skole og Hjem