oktober 28, 2016

Stasi


Ian Wachtmeister skriver i 5. kapitel i sin bog "Rebellerna" om
"Svenskarna som arbetade för Stasi"

"Rörande lagen om handtering av den östtyska säkerhetstjänsten arkivmaterial".
"Angående Sveriges lov om håndtering af det østtyske sikkerhedspolitis arkivmateriale."

Loven trådte i kraft 1. januar 1992 og gav private tilladelse til at få oplyst, hvad der stod om dem i Stasi-arkivet efter ansøgning til en særlig myndighed, som oprettedes under navn af "Gauck Behörde" efter navn på dets chef, den østtyske præst Joachim Gauck.
(....)
Tilstrømningen var stor allerede fra tidlig morgen, og folk sad til og med på trapperne og udfyldte ansøgningsskemaer. (...) Materialet omfattede over 200 hyldekilometer! Hertil kom et omfattende mikrofilmarkiv, som ikke helt var gennemgået. Hovedkontoret i Berlin omfattede ca. seksmillioner navne.  Af de i Berlin opbevarede dokumenter var kun 18 km ordnet på hylder. Resten lå stablede på en række forskellige steder i byen.
(.....)
Begynder I at mindes elendigheden og indse vidden af spioneri i familier, i skoler og på arbejdspladser? Mistænker I at der fandtes en og anden svensk i registret? Også blandt angivere og medløbere.
Den 7. september 1993 skrev jeg (Ian Wachtmeister) som rigsdagsmand og partileder af "Ny Demokrati" til den svenske ambassade i Bonn og spurgte om følgende:

- Kender den svenske ambassade i Bonn til, at der i Stasiarkiverne findes oplysninger om svenskere, som direkte elller indirekte har samarbejdet med eller været af interesse for Stasi?
- Findes der hos den svenske ambassade i Bonn oplysninger om nogle sådanne individer?
- Har den svenske ambassade i Bonn hørt tale om sådanne Stasi-svenskere?
- Har den svenske ambassade i Bonn modtaget nogle forspørgsler i dette emne af nogen anden person eller organisation?

Svaret kom temmelig omgående:
Jeg kan bare gentage hvad jeg tidligere har meddelt per fax til dig den 6. september 1993 at den svenske ambassade i Bonn ikke har nogen Stasi-liste og at der altså i ambassaden i Bonn ikke findes nogle oplysninger om svenskere, som direkte elller indirekte har samarbejdet med Stasi.
For yderligere information om dette emne beder vi dig henvende dig til UD (Udenrigsministeriet) i Stockholm.
Bedste hilsener 
Claes Bergman, presserådgiver, Det svenske gesandtskab, Bonn


Jammen, nåh, så ved vi det. Eller hvad ved vi?

Fortsættes i morgen på Spydpigen