november 20, 2008

Sådan står det til i Skåne


Sveriges TV kanal 24 afslørede torsdag nogle skumle sider i landet. Den kontroversielle gubbe, købmand Harry Franzén, i Svaløv har tidligere vakt opmærksomhed ved - uden videre - at begynde at sælge vin fra sin butik i Röstånga til Skåningernes uddelte glæde, men Systembolaget fik naturligvis snart sat en stopper for den handel, og Franzén fik en bøde.

Han havde også på et tidspunkt sit eget protestparti. Hans vælgere fortsatte protesterne hos Sverigedemokraterne, et parti som er på vej opad trods magthavernes stadige hets og overfald.

Nu er Franzén i gang med noget andet. Han har i nordvestre Skåne opkøbt gamle, ofte dårlige huse, ialt omkring nogle og tredive stykker, gerne på tvangsauktion. Dem lejer han så ud til samfundets tabere: narkomaner, alkoholikere etc, som ofte er havnet i uendelig gæld, som de ikke kan komme ud af, og derfor heller ikke kan få en lejlighed på det almindelige boligmarked.

Husene har kostet Franzén o. 7 millioner kr, og selvfølgelig ved han, at hans klientel ikke ligefrem hører til ønskelejerne, som passer på inventaret. Franzén tager pænt betalt. Han får 1 million ind i leje om året. Da Svaløv Kommune ikke selv er i stand til at løse problemet, fordi der helt enkelt ikke er boliger ledige, så må de tage til takke med Franzén og hans huse. Det vil sige, at det i virkeligheden er skatteborgerne i Svaløv, der må punge ud, sådan som det nu engang altid er med hensyn til samfundets tabere.

TV lader seerne kikke ind i nogle af husene: flere af dem ser ikke værre ud end at man tilsyneladende kunne stable dem på benene igen uden alt for store omkostninger. Det er især i køkkener, toiletter og badeværelser, det er galt, hvor vandrør eller lignende er ødelagt.
TV-journalisten er oprørt over Franzéns udlejninger, men er det ikke kommunen, som har et problem, som de skal løse? Skal Franzén udleje dem billigt eller måske gratis for at få dem endnu mere ramponerede tilbage?





Rosengård