maj 09, 2013

Tiggeri


Hodjanernes blog skrev den 3. maj om en norsk kvinde, Turid Thesen, som i over tyve år har drevet hjælpearbejde i Rumænien, men som nu har set flotte boliger, rene slot, skyde op i de fattige dele af landet. Det må rimeligvis dreje sig om den zigøjnerby, Buzescu, som National Geographic har besøgt og som omtaltes her på Spydpigen den 31. marts.

Turid Thesen er derved nået til den konklusion, at al tiggeri bør forbydes i Norge, for "tiggerne er en del av organisert kriminalitet".

Tiggeri og tyveri er nåppe|| den rette måde at bygge et land op på. I 1700-tallets Købanhavn gjorde storkøbmand, kgl. agent Hans Holck sit for at bekæmpe tiggeri og snyderi. Han fik sat igennem, at vi fik fortløbende husnumre i gaderne (og ikke kun matrikelnumre), så f.ex handelsfolk ikke kunde gemme sig under en falsk adresse. Denne nummerering gjorde|, at man nu kunde udgive den første rigtige vejviser i 1770. Hans Holck fik tilnavnet "de fattiges tolk", for han så klart, hvor umoralsk det var bare at give arbejdsløse og tiggere en skilling, som nemt kunde forsvinde i drikkeri. Han fik i stedet gennem sin "Adresseavisen" lavet et system, hvor man i stedet for rede penge, gav tiggere anvisning på hvor man f.ex. søgte en rask mand til at feje gården og vaske trapperne eller lignende og/eller en betalt spisebillet til et værtshus i nærheden.

Det var lignende tanker, som lå bag Kofoeds Skole. Den bragte mange på fode igen, som var havnet i arbejdsløshed og opgivenhed. Den havde succes indtil de humanistisk-ødelæggende idèer slog igennem i samfundet efter sidste krig og glemte at stille krav.