maj 04, 2013

TETRIS TERAPI imod Post Traumatisk Stress Syndrom ?


Tetris Terapi og PTSD


Videospillet Tetris, havde sin debut i Sovjetunionen i 1984. I 1989 fandtes det på Nintendo’s Game Boy. To årtier senere er spillet belvet solg i timillionvis eksemplarer - plus endnu nogle hundredmillioner til mobiltelefoner. Et populært tidsfordriv, men Tetris kan bruges til noget andet og vigtigt - noget lægeligt.

Tetris kan være et værdifuldt værktøj i behandlingen af Post Traumatisk Stress Syndrom(“PTSD”)


Som omtalt i 2009 af Time har forskere fra Oxford University udført to eksperimenter for at fastslå, hvad effekten, om nogen, Tetris spillet har på at hindre flashbacks af traumatiske hændelser. I begge eksperimenter blev en gruppe af ellers sunde voksne bedt om at se på en 21 minutters lang video med traumatiske hændelser, såsom bilulykker eller kirurgi.

Typisk kunne de som så sådant indhold få flashbacklignende erindringer at det de så en uge eller to senere.

Tetris hjalp med til at dæmme op for flashbacks. I den første undersøgelse blev nogle af deltagerne bedt om at spille Tetris i blot ti munutter, en halv time efter at have set filmen. Toandre grupper - kontrolgrupper - blev bedt om at spille et andet spil eller blot sidde stille. I løbet af den næste uge oplevede Tetris spillerne betydeligt færre flashbacks, end de to andre grupper. Og den gruppe der spillede et andet spil? De oplevede flere flashbacks, end de som blot sad stille og intet foretog sig.

Den anden undersøgelse gik ud på det samme, men i stedet for de tre grupper der gik i aktion 30 minutter efter ‘skrækfilmen’ så ventede man fire timer. Effekten: Den Samme. Forskerholdet mener at spillets terapeutiske karakter kunne have virkning i op til seks timer efter man har haft en traumatisk oplevelse.

Man forsker videre.

Bonus fakta: Musikken fra spillet (lyt her) er fra en russisk folkemelodi ved navn Korobeinika. Teksten til den oprindelige sang er fra et digt om en kræmmer der prutter om prisen for sine varer med en ung kvinde, som en forløber for deres kæresteri.

I digtet giver kræmmeren pigen en ring hun kan beholde så hun vil huske ham på hans rejser. Han lover at komme tilbage og gifte sig med hende - det sker aldrig. Det er dog ikke hans skyld, han bliver nemlig myrdet under rejsen tilbage.

http://nowiknow.com/tetris-therapy/


Kilde:  Synopsis 1. maj 2013