september 03, 2007

Sveriges Tragedie 42 I det smålandske Gislaved

bragte bygdens gratisavis »VästboAndan« den 4. februar 2004 et indlæg:
Det hedder jo faktisk negerbolle
”Du ved, hvad det er, men hvad hedder den egentlig...?
En café i Sjöbo, ja, netop i Sjöbo... *) blev for en tid siden anmeldt for at have solgt chokoladeboller under ovenstående betegnelse. Hvad mig selv angår finder jeg ordet chokoladebolle kluntet. I 30 af mine 35 år har navnet været negerbolle og ingenting andet...” – ”For mig vil en mørkhudet person med kruset hår og læber, der er tykkere end mine egne, altid være en neger. Det er et velkendt ord. Et ord, jeg er vokset op med& Det, der tæller, er mennesket bag facaden, og så er det ligegyldigt, om man er jugoslav, neger, finne eller lap& Ellers kan man gå sammen ind i et væ-relse uden vinduer og lys, og simsa-labim! er forskellen væk!” Så blev annoncebladet anmeldt!
Politiet i Värnamo overgav anmeldelsen til anklageren, som skulle tage stilling til, om den skulle sendes videre til Justitiekansleren, som er den, der afgør, om den indeholder lovovertrædelser med hensyn til trykkefrihedsloven.
Sagen blev henlagt.
Ind imellem forstår man hverken ud eller ind, skrev »Kvällsposten«. Som
nu det her med negerbollerne i Sjöbo. Nu har konditoren byttet navnet til ”brancoboller”.. Skulle det være bedre? Brancoboller - til glæde for ombuds-manden! Navnet refererer til BRöderna ANderssons COnditori i Sjöbo. Branco betyder ”hvid” på portugisisk. Fra sort til hvidt. Ved Branco-premieren solgte Andersson 200-300 brancoboller, og på sit højeste 400-600 boller på en dag. Folk sendte boller til venner og bekendte i Stockholm. Nogen skulle have en hel karton til ” diskriminationsombudsmanden! ” Andersson selv er ligeglad, hvad folk kalder hans bagværk.
Negerbollekrigen
Negerbollekrigen blussede op igen. T-shirts med teksten: ”Red negerbollen” solgtes på Sjöbo marked og anmeldtes. Sagen gik til Justitiekansleren, som skal afgøre, om trøjerne strider imod loven om hetz mod folkegruppe.
(Kilde: Exilen 27.7.05)
Galskaben fortsatte, for som avisen »Expressen« skrev: Racismen findes overalt, hvis blot man definerer den lidt bredt. Organisationen ”Centrum mod racisme” ville anmelde is-industrien GB-Glace til diskrimineringsom-budsmanden, da de mente, at den nye is, »Nogger Black«, var racistisk. De opfordrede konsumenterne til at boycotte firmaet.
”Vi er imod hele tankemønstret i reklamen,” sagde chefen Amina Ek på Centrum mod Racisme. ”Den sorte lakrids sammen med navnet Nogger leder tanken hen på Nigger og Neger. GB Glace bør stoppe reklamerne.”

*) Sjöbo Kommune i Skåne blev landskendt i Sverige ved sin modstand mod at modtage flygtninge.