september 30, 2010

Kjeld Koplev husker dårligt

Nu fik jeg set een af TV-udsendelserne om ”De røde Lejesvende” og så hvor ynkeligt Kjeld Koplev forsøgte at sno sig ud af anklagerne om sin propaganderende indsats for DDR.

´Det var jo bare en stat som alle andre, en stat, som staten Danmark havde gode relationer til. Så hvad mærkeligt var der ved at man holdt kurser for danskere i nærheden af Rostock?´

Jamen….

Må jeg supplere lidt om samarbejdet mellem DK og DDR:

Dagmar Andreasen var et kendt navn i arbejderbevægelsen i 30´erne. Hun har skrevet sine erindringer under titlen ”Midt i Verden”, der udkom på forlaget ”Tiden” i 1988. Heri fortæller hun, at hun er født 1910 i Preetz ved Kiel, hvor hendes far, smedemester Wilhelm Davidsen, arbejdede på skibsværftet. Moderen var tysk. Ved Tysklands sammenbrud i første verdenskrig flyttede familien nordud til den del af Slesvig, som få år efter stemte sig tilbage til Danmark.

I 1931 hørte hun Aksel Larsen og Arne Munk Petersen tale ved et kommunistmøde i Tønder og blev fyr og flamme. Hun kom med i Revolutionært Teater (RT) fra dets start i 1932 og fra 1933 medlem i DKP.

I 1934 giftede hun sig med sømand Villy (Willy?)Andreasen, der var lige så engageret som hun både i DKP og i RT. Hendes to børn bærer i deres fornavne bevis for hendes engagement: RiTa og Aksel.

Da Villy blev landkrabbe, blev han arbejdsmand på Burmeister og Wain, hvor han også beskæftigede sig med fagpolitik. Han blev arresteret i 1943 for noget han havde skrevet i et B&W-blad, men klarede frisag. Året efter blev han formand for Skibsværftsarbejdernes Forbund.
Både Dagmar og Villy arbejdede intenst på at styrke og udbrede samarbejdet mellem DK og DDR. Villy var primus motor og skaffede forbindelser med skibsværftsarbejdere i Warnemünde, mens Eddi Hjort-Lorentzen skaffede kontakter på kvindefronten. Begge dele arbejdedes op og voksede sig stærk.
Det førte til en årlig Østersøuge i Rostock med arbejderkonference og kvindekonference. De udvikledes til betydningsfulde møder med bred tilslutning af danskere, ikke mindst, fordi gruppen i Danmark udsendte indbydelse til alle kvindeorganisationer.

Målet var, at Danmark skulde anerkende DDR som stat. Det lykkedes i 1973.

Kjeld Koplev syntes på TV helt at have svedt alle disse vigtige begivenheder ud, da han optrådte søndag aften 26/9. Det er dog skrækkelig så glemsk man bliver med årene.

`DDR var jo bare en stat som andre, en stat, som staten Danmark havde gode relationer til,` sagde han.
Staten Danmark? Hvornår kommer der en afslørende TV-udsendelse om ”De røde lejesvende” i tidligere regeringer i Danmark - med dulgt kommunistaccept og/eller -samarbejde
Sådanne som Ole Espersen, Niels Matthiasen, Ritt Bjerregaard m.fl., som udadtil spillede roller som gode socialdemokrater, - som gode danske velmenende socialdemokratiske vælgere i en hæderlig arbejderbevægelse beklageligvis havde naiv tillid til.

(Mere om Østersøsamarbejdet senere)