august 10, 2007

Sådan så København ud 1807




Et kik fra Slotspladsen over mod Christianshavn med Vor Frelsers Kirkes snoede spir. Til højre ligger Børsen med Dragetårnet. Historien om, at dette særprægede spir skulle være taget af Chr. 4 fra Kalmar Slot under Kalmarkrigene har vist ikke noget på sig, da man hverken har hørt om eller set skitser af sådant tårn i det gamle Kalmar. Til højre for Børsen, men forbundet med denne med en lukket gangbro, ligger daværende Kurantbanksbygning bygget 1785. På billedet er den delvis skjult af træerne på Børsrampen. Kurantbanken – landets første bank - stiftedes 1736 og blev siden til vor Nationalbank.
Til venstre ligger Holmens Kirke, opført af Chr. 4 ved ombygning af ankersmedjen på Bremerholm. Det lange gravkapel ud mod kanalen blev bygget til i 1705.

Dette billede er – om man vil – set den modsatte vej. Til venstre ser vi ned igennem nuværende Slotsholmsgade. Børsen ligger til højre. Midt i nuv. Slotsholmsgade gik en kanal, Børsgraven, som endte blindt ved det brede vagthus. Bag vagthuset ligger Kurantbanken, bygget 1785 af arkitekt Harsdorff.