De senaste dagarna har nog många följt nyhetsrapporteringen från Georgien. Det är otrevligt och visar hur ett litet land möts av maktspråk från rysk sida. Bilderna från stridszonerna med bombade hus och pansarvagnar i rörelse för snarast tankarna till tidigare ohyggligheter i Tjetjenien. Ryssland visar tydligt intresse av en lösning. Sin lösning! Det som sker följer på en längre tid av kränkningar och gränsöverträdelser, där Georgien försökt få omvärlden att reagera mot Rysslands provokationer. Det handlar inte endast om Kaukasus. Även gentemot de baltiska republikerna har det agerats. Estland straffades i samband med en flytt av ett soldatmonument från Sovjettiden med en IT-attack, som under några dagar slog ut många av landets datasystem. I dag används just det inträffade som ett exempel på modern stridsföring, där någon kan tillföras stor skada utan att ett enda skott avlossas eller en bomb fälls.
De strider som förts mellan Ryssland och Georgien borde leda till tre slutsatser utöver insikten om det mänskliga lidande som drabbat människorna på plats.
För det första att Ryssland är medvetet om sin storlek och gärna markerar mot mindre grannar. Det är inte undantag eller tillfälliga misstag som ligger bakom urladdningar likt dem som nu kan iakttas eller tidigare det som skett i Baltikum utan snarare effekter av en tydlig politisk linje. Sverige är i det sammanhanget en mindre granne i Östersjöområdet. Ökad rysk närvaro och fler intressen riskerar att det blir fler konfliktytor. Den slutsatsen verkar man åtminstone ha dragit i Finland.
För det andra visar den förhållandevis snabba händelseutvecklingen på behovet av informationer och analys. Försvars- och säkerhetspolitik bygger inte bara på vapen- och soldattillgång utan också på andra effektiva system. Under de senaste veckorna har det i den svenska debatten från en del håll hävdats att det saknas en hotbild mot vårt land. Det som nu sker säger väl att det går kvickt och att det är en styrka att vara informerad.
Den tredje slutsatsen som kan dras är att internationella konflikter påverkar. Det skapas flyktingströmmar. Oro för urladdningar kan leda till att olje- och råvarupriser påverkas med konsekvenser för världsekonomin, där även vi drabbas genom ökade priser och inflation. Instabilitet i en del av regionen kan lätt spridas till andra delar. Striderna är djupt allvarliga för Georgien som land och människorna. Men det är också en påminnelse om Rysslands vilja att visa prov på styrka och inflytande. Något som rimligtvis får konsekvenser även för svensk försvars- och säkerhetspolitik.
Hans WallmarkRiksdagsledamot (m) i Världen idag 15.8.08