august 28, 2008

Slaveri


UNESCO (FN´s organisation for uddannelse, videnskab og kultur) fejrede lørdag den 23. august en af dem selv indstiftet (?) international mindedag for slavehandlen og dens afskaffelse.
Af gode grunde er der kun tænkt på slavehandelen over Atlanterhavet, for den århundredårige arabiske slavehandel kan vel dårligt siges at være forbi, selvom den er skruet noget ned. Fra middelalderen hærgede muhamedanske sørøvere langs kysterne i Europa og gjorde strandhugst helt op til Island, og europæiske fyrster blev tvungne til at betale tribut til pirathøvdinge til ind på 1800-tallet i håb om at skibe og fragt kunne komme helskindet frem.

Formerne for slaveri er ændret og skjult under kamouflage. Men de, der mere eller mindre frivillig kommer til Saudiarabien som tjenestefolk og arbejdere, kan risikere at få sine pas eller andre vigtige dokumenter taget fra sig, så de kan tvinges ind under slavelignende tilstande.

Og i Europa er slaveri genopstået i form af menneskehandel til prostitition, kaldet ”traficking”, hvor pigerne udnyttes på det groveste.

Danmark var den første nation, som afskaffede al indførsel af negerslaver fra Afrika, det skete i 1792 med virkning fra 1803. I sandhedens interesse bør man dog ikke glemme, at nok blev handelen forbudt, men ikke selve slaveriet. Finansmnister Schimmelmand kalkulerede med, at plantageejerne i Vestindien kunne være selvforsynende, idet de negre, der fødtes i slaveri, forblev i slaveri.

I 1807 vedtog det engelske parlament en lov, som forbød skibe at fragte slaver til nogen engelsk koloni, med virkning fra 1. marts 1808, hvorefter den britiske flåde ligefrem afpatruljerede havene og lagde et pres på den øvrige slavetrafik.