august 09, 2008

International Dag for verdens urbefolkninger 9. august



FN viser sig at have en International Dag for Verdens Urbefolkninger (så vidt de stadig
har overlevet), og det netop i dag den 9. august. Det festligholdtes dog allerede i går i FN’s
højborg i New York, hvor ”dagens tema” var ”genopretning af tillid og respekt mellem
oprindelige folk og stater og vejen frem”.

Det indledtes med den obligate hilsen fra generalsekretær Ban Ki-Moon, som betonede ”vigtigheden af, at overgreb mod oprindelige folk aldrig må vende tilbage, og at vejen frem er tilgivelse og genopretning med gensidig respekt.”
Forkvinden for Permanent Forum for urbefolkningerne, filippineren Victoria Taul-Corpus sagde, at oprindelig folks dag i år er helt speciel:
13. februar 2008 gav Australiens premierminister en undskyldning til aborigenerne for fortidens overgreb og folkedrab,
11. juni 2008 gav Canadas premierminister en undskyldning til Canadas indianere og Inuit om tvangsforflytning og dermed overgreb mod indianske børn og Inuit-børn og –unge
samt og ikke mindst anerkendte Japan 3. juli 2008 endelig ainuerne som Japans oprindelige folk.
Dermed har de rettigheder som folk. (Hvor storslået!)
Disse undskyldninger og anerkendelsen af ainu-folket skal ikke kun være ord. De skal bane vej og være begyndelsen til en ny æra for urbefolkningerne, sagde Victoria Tauli-Corpus.
Festligholdelsen i FN af urbefolkningernes dag blev blandet med kulturelle indslag og vil fortsætte med arrangementer i morgen lørdag i New York.
Medlem af ICC’s rådgivende udvalg vedr. FN-sager Hjalmar Dahl deltog i festligholdelsen af Oprindelige Folks Dag i New York.

Kilde: Den grønlandske nyhedsbrev : sermitsiak nutaarsiassat

De sædvanlige smukke ord!
Undskyldninger er jo let at give, når det sker århundreder efter begivenhederne, og ret og rimelighed i emnet kan naturligvis diskuteres. Men hvorfor nævnte talskvinden Victoria Tauli-Corpus ikke maorierne på New Zealand? De fik ikke bare en undskyldning! Den 25. juni i år underskrev maorierne en traktat med New Zealands regering.
7 stammer - såkaldte iwi - med over 100.000 Maorier, fik et skovareal – hovedsagelig granplantager - på 176.000 hektar overladt til en værdi af 1,5 milliarder kr. (omtalt på Spydpigen 27.6.08).

Hvor meget er FN´s fagre ord om urbefolkningen værd? Det fremgår af et FN-dokument 13.9.2007 om urbefolkningers rettigheder, at formanden for dette udvalg er en ambassadør Haya Rashed Al Khalifa. Hvis denne araber er muhammedaner, som de jo plejer at være, må man sætte et stort spørgsmåltegn ved urbefolkningernes rettigheder. Islam har altid arbejdet (- og arbejder stadig) på, at muhammedanere og ingen andre skal beherske verdenen.