november 11, 2014

Hellig Morten

Så er det slut på Mortens helligaften og Mortensdag er begyndt. Her i Sverige kender de vistnok ikke noget til at fejre Morten (?). Det skulde da være i det tidligere Danmark, i Skåne hvor gæssene kan spise sig fede, -  hvor Niels Holgersen greb fat om gasens hals og fik en flyvetur på 2000 km og 2000 tilbage igen.og lærte alverden om svensk kultur og historie. Men så meget behøver man nok ikke lære i skolen i dag. Man kan jo altid finde det, man søger på google, hedder det.

Her nedenfor ser I hvordan Mårten (Morten, Martin) mødte en krøbling, som tryglede ham om hjælp, da han frøs så gudsjammerligt. Mårten drog sit sværd (- men han huggede ikke hovedet af tiggeren, sådan som nogle kunde finde på!) - . Han huggede sin kappe midt over og gav den halve til tiggeren. 

Kalkmaleriet er fra Skibby Kirke og stammer fra midten af 1300-tallet. Danmark var i tyve års tid et splittet ulykkeligt land pantsat under holstenske grever. Da vog Niels Ebbesen "den kullede greve".Valdemar Atterdag blev konge og samlede riget.

Det var på den her tiden, at den frygtelige "sorte død" hærgede.