http://www.faa.dk/article/126449: Debat--Spørgsmaalstegn-ved-traktaten 24.04.2009
Af Jens Bendix Knudsen, Åsvej 2, Måre
EU
I tidsskriftet »Nødvendigt Forum« har fhv. landdagsmedlem Karl Otto Meyer nylig oplyst, at EU's Lissabon-traktat nu er blevet indbragt for Forfatningsdomstolen i Tyskland fra tre sider.
Disse er: Forbundsmedlem dr. Peter Gauweiler fra CSU i Bayern, desuden fra partiet Die Linke, som er et udbryderparti fra Socialdemokratiet SPD, og fra en kreds af tyske borgere omkring Frans Ludwig graf von Stauffenberg.
Der er således både venstresocialdemokratiske og borgerligt konservative kræfter i Tyskland, der nu stiller spørgsmålstegn ved Lissabon-traktaten.
Die Linke kræver en folkeafstemning i alle 27 EU-medlemslande om den nye traktat. Dr. Gauweiler argumenterer for en folkeafstemning i Tyskland.
Kredsen omkr. graf Stauffenberg vil ikke betragtes som EU-modstandere, men ønsker at EU-politikken skal holde sig indenfor den tyske grundlovs rammer og ikke anfægte tyske borgeres demokratiske rettigheder. De tre klager har ført til, at forbundspræsident Horst Köhler ikke vil underskrive loven om Lissabon-traktaten før Forfatningsdomstolen har tilkendegivet sin
holdning. I Tyskland har en klage opsættende virkning.
Lissabon-traktaten er næsten identisk med den EU-forfatningstraktat, der blev forkastet i Frankrig med 54.9 procent nej-stemmer og i Holland med 61,6 procent nej-stemmer.
Lissabon-traktaten vil give EU en egentlig præsident og udenrigsminister, som kan handle på alle landenes vegne. Og EU-domstolen vil få forrang for de enkelte landes domstole. Det er alt dette, demokratiske kræfter i Tyskland nu vender sig imod.
Det er godt, at Karl Otto Meyer kan holde os orienteret om udviklingen i vort store naboland.
På sigt kan en gunstig afgørelse ved den tyske Forfatningsdomstol også få indflydelse på situationen herhjemme
Foto: den store demonstration i Lissabon mod traktaten var henvist til et sted langt fra
handlingens centrum. Sådan gør man i reglen!