april 11, 2009

EU og Frihedsstøtten

På årsdagen for folkeafstemningen om Danmarks tilslutning til det europæiske Fællesmarked (EF), d.v.s. den 2. oktober 1973 blev Frihedsstøtten på Vesterbrogade udsat for hærværk.

En mand ved navn Tage Lau, Studiestræde 25 A, Kbh. K, havde i dagens anledning anmeldt en demonstrationsmarch fra Christiania til Frihedsstøtten. Den bestod udelukkende af børn i 10-14-års alderen, ikke mindst fra Børnemagt i Christiania, under navn af ”Børnefronten”. De var forsynet med malerbøtter og pensler. Bagefter kunne man se deres rute gennem byen, men målet var først og fremmest monumentet for stavnsbåndets ophævelse. Marmorreliefferne af Weidenhaupt og Wiedewelt blev sølet til med malede slagord. Farven trænger ind i marmor og kan ikke uden videre renses bort, så hærværket var gennemgribende. Tage Lau forsikrede, at det var sket uden hans vilje i og samtykke: børnene var gået amok, og han havde ikke kunnet styre dem! Da de var under den kriminelle lavalder, var der intet at stille op.

Ganske snedigt udtænkt! Men jeg kunne ikke tro, at arrangøren kunne være fritaget for ansvar. Når man havde maling med hjemmefra, så var det da forud planlagt, Så kunne man jo på samme måde tilrettelægge et angreb på skattemyndigheden eller på Folketinget og lade børnene tage benzin og tændstikker med.

En bekendt til mig indgav en politianmeldelse om hærværket, hvilket forårsagede, at en politimand ringede vedkommende op og så mindeligt bad hende trække anmeldelsen tilbage. Da hun nægtede det, gik sagen videre til politimesteren, som heller ikke ville gøre noget, og endelig til statsadvokaten, som meddelte, at sagen var ”uopklaret” og dermed blev henlagt.

Da monumentet sorterede under Københavns Kommune, kom sagen op i byrådet, men de snakkede bare frem og tilbage, indtil en eller anden mente, at man jo også havde savet hovedet af Den lille Havfrue uden, at det havde ført til rettergang eller lignende, og dermed var den potte ude. (Der var da ellers katten til forskel på de to hærværker, for ingen vidste, hvem der havde henrettet havfruen, mens arrangøren af ”Børnefront”sdemonstrationen havde både navn og adresse.)



Tidens Tand tog også på monumentet, og Frihedsstøtten blev restaureret. Det kostede 18,5 millioner.

Kilde: "5. Kolonne. 14 års kamp mod nedbrydningen af dansk kultur"