Sveriges sju underverk!
Ligesom den klassiske oldtid nævnte syv underværker, har Sverige også opregnet sine underværker. De opremses i Vetenskapsradioens serie om historie. Her er de, og man ser igen, hvor vigtigt det er for Sverige at fastslå den af rigsdagen vedtagne multikultur, så man ikke pådrager sig nogen krænkelse fra en eller anden højtråbende minoritet. Moskéen i Malmø er udpeget til et underværk! Hvorfor? Er det arkitekturen?
Beliggenheden? Eller den omstændighed, at den stadig findes trods brandattentater?
Göta kanalGöta Kanal – den drygt 87 kilometer långa, grävda kanalen, som skär igenom Sverige – från öst till väst – Baltzar von Platen var byggherren till detta mäktiga projekt som i år firar 175-årsjubileum!
Vaxholms fästningVaxholms fästning – redan 1549 byggdes de första försvarsverken på ön Vaxholmen i Stockholms skärgård och allt sedan dess har fästningen fungerat som allt ifrån militärbas till fängelse.
Kiviksgraven är en av Skandianaviens största gravar från den äldre bronsåldern och omkring 3 300 år gammal.
Vattenkraftverket i PorjusVattenkraftverket i Porjus, fem mil sydväst om Gällivare i Norrbotten invigdes 1915. Idag är det Sveriges tredje största och står fortfarande som ett minnesmärke över en teknologisk och byggnadsteknisk bedrift i kamp mot mygg och oländig terräng.
Stockholms stadion – en nationalromantisk klenod som stod färdig lagom till Stockholmsolympiaden 1912 – ritad av arkitekten Torben Grut.
Av Älvsborgs fästning i Göteborg finns inte mycket kvar idag sedan det mesta revs för att bygga fästningen Nya Älvsborg, men gamla Älvsborgs fästning har en given plats som en av Sveriges mest betydelsefulla försvarsanläggningar.
Malmö moskéMalmö moské i Rosengård – en symbol för det mångkulturella Sverige som har långa historiska rötter i Skåne – färdigställd 1983.
Lapplandsbanan – eller Malmbanan, mellan Luleå och Narvik – är världens nordligaste belägna elektrifierade järnväg och stod färdig i juli 1903.
GlimmingehusGlimmingehus i Skåne är Nordens enda kvarvarande riddarborg med medeltida karaktär.
Gammelstads kyrkstad i Luelå är en av Sveriges 14 världsarv och det bäst bevarade exemplet på norrländska kyrkstäder.
Sala silvergruva var Sveriges Klondyke i början av 1500-talet och Gustav Vasas skattkammare – i drift fram till 1908.
VasaskeppetRegalskeppet Vasa var den svenska flottans stolthet 1628, men blev snabbt ett marint fiasko när hon sjönk på sin jungfrufärd – 333 år senare blev hon världsberömd som världens bäst bevarade 1600-talsskepp.
Visby ringmur.Ringmuren i Visby uppfördes i mitten av 1200-talet och är än idag ett mäktigt minne efter medeltidens stridigheter.
Lunds domkyrkaLunds domkyrka har anor från sent 1000-tal, blev ärkebiskopssäte för hela Norden 1103 och är ett av dom främsta romanska byggnadsverken i vårt land.
Ales stenarAles stenar är Sveriges största skeppssättning, 67 meter lång med 58 glest ställda stenar. Det är fortfarande ovisst när den byggdes och vad den användes till, men Guide Michelin har gett det högsta betyg för sevärdheter i Skandinavien.
Gamla UppsalaI Gamla Uppsala vävs isländska sagor samman med nationalistiska myter. Men vilka ligger egentligen i högarna och vad betydde platsen för människorna som reste högarna för mer än 1500 år sedan?
Redan 1736 fann landshövdingen Gabriel Gyllengrip sagolika malmfyndigheter i Kiruna, och från sekelskiftet 1900 har LKAB:s gruva varit en av värdlens järnrikaste. Nu skall staden flyttas, men platsen kommer alltid att ha betydelse i Sveriges historia.
Hällristningsområdet i TanumHällristningsområdet i Tanum är ett av Sveriges världsarv och är ett fantasieggande och storslaget bildspel över bronsålderns Sverige. Vad symbolerna betyder tvistar fortfarande forskarna om, men att många haft en religiös innebörd anses säkerställt.
På Alsnöhus grundades den svenska adeln vid ett möte 1280. Då var kungsgården ny, men redan trehundra år tidigare låg här en kungsgård, som sannolikt styrde över det närbelägna Birka.
På Alsnöhus grundades den svenska adeln vid ett möte 1280. Då var kungsgården ny, men redan trehundra år tidigare låg här en kungsgård, som sannolikt styrde över det närbelägna Birka.
Rökstenen Någon gång i början av 800-talet ristade Varin Rökstenen till minne av sin döde son Vämod. Det är den längsta runinskriften över huvud taget, men ännu har hela texten inte kunnat tolkas av experterna.
Karlskrona är en typisk barockstad, där breda gator strålar ut i räta vinklar från maktens centrum kring Stora torget och Amiralitetstorget. UNESCO har med staden på sin världsarvslista och här har den svenska flottan länge haft en av sina viktigaste baser.