december 03, 2013

Pompei i fare


Pompei's fantastiske ruiner fra år 79 lider frygteligt under novembervejret. De gamle mure styrter sammen.


Usikkerheden for Pompeiis fremtid tager til.
I den seneste måneds tid er adskillige mure kollapset i Pompei, og det øger bekymringen for, at italienernes bestræbelser på at
bevare et af verdens mest skattede steder går skidt.
I dag siger ansatte på det antikke turiststed, at endnu en mur er kollapset.
Det er sket på en af de store gader i byen efter flere uger med meget regn og blæst.
Italienske medier har døbt november "sorte november" på grund af den række af gamle murværker, som er skvattet sammen.
EU har ellers spyttet i kassen for at sikre, at den specielle by bevares.
Pompeii blev begravet i vulkanaske fra Vesuv i år 79 efter vor tidsregning, og byen blev først fundet i det 18. århundrede.
Det betyder, at byen blev fundet, som den så ud i år 79, og arkæologer er fortsat i gang med at udgrave den.
EU finansierer et restaureringsprojekt for Unesco, FN's kultur- og undervisningsorganisation, som også administrerer verdens kulturarv.
Der er afsat 105 millioner euro - omkring 782 millioner kroner - og projektet begyndte i februar.
Men kilder i Pompeii siger, at projektet reelt kun er begyndt delvist, fordi der er stadig slagsmål mellem rivaliserende firmaer om at få kontrakter på arbejdet.
For fem år siden blev der erklæret en slags undtagelsestilstand i Pompeii for at sikre, at nu bliver der gjort noget. Imidlertid fortsatte forfaldet, mens det føg i luften med beskyldninger om, at mafiaen forsvandt med de afsatte penge til Pompeii.
I 2010 kollapsede et såkaldt gladiatorhus i Pompeii, og det vakte international opstandelse.
Italiens Nationale Forbund af Arkæologer udtrykker efter den seneste murs kollaps "tristhed og vrede" og kritiserer regeringen i Rom for ikke at have udnævnt én, der kan lede restaureringsarbejdet.
/ritzau/Reuters

Forslag fra Spydpigen:
Italien er smækfuld med kunst og kultur, og det har allerede meget længe været svært for myndighederne at finde tilstrækkelig penge til at restaurere alt muligt.
Her er et forslag, som nok kan hjælpe en lille smule på det. I landets mange, mange kirker er der et utal af "kunst", som ikke har noget med kunst at gøre, alverdens billeder og gipsstatuer af helgener, billige massevarer, givet af religiøse følelser og/eller med bøn om et eller andet. Saml det sammen og rens kirkerne for alt dette uskønne møj. Det vil blive til en enorm dynge genstande. Saml dem og lav en auktion over det hele. Opfyldt af religiøse følelser vil folk byde på tingene og byde langt højere end hvad det er værd for derpå at bringe det hen i sognekirken og stille det op der. 

Kirkerne mister altså ikke alt dette krams, men får penge ind på at flytte lidt rundt på møblementet imellem landets utallige kirker.