december 08, 2013

:Lidt Dansk Kultur: Gåseskrog og gåsekrog

For nogen tid siden kikkede vi på ”Peters Jul”. Peters barndomshjem lå i Nyhavn nr. 18, d.v.s. på skyggesiden eller som man sagde dengang der var sømandsliv i Nyhavn: på den ”artige ” side.
Se det flotte billede af Nyhavn, som Snaphanen har på sin blog i dag!

Men tilbage til ”Peters Jul”: da bogen jo er fra midten af 1800-tallet, så er der måske et og andet, som bør forklares.
Hvad er det Hanne laver? ”- til Bedstemor hun hækler på en Trøster”. Hvad er en trøster? En pude eller pølle til støtte og trøst for bedstemors trætte hoved.

Du ser den på tegningen: en pølle med rødt silkebånd om.






Og gåsen hængte man uden for vinduet, eftersom det el-køleskab ikke var opfumdet, og der næppe var plads i et gammeldags isskab med isblokke.

Og endelig står der i vers to, hvor bedstemor inviteres: ”Vi trækker gåsekrog for sjov og tænk, en stor klat syltetøj jeg får, hvis jeg kan vinde”. Gåsekrog? De to nøgleben på en gås er vokset sammen til et gaffelben. Det var en traditionel folkeleg, at man søgte at rive gaffelbenet over. Den der vandt kunde se hen til, at et og andet dulgt ønske blev opfyldt. Derfor kaldtes benet også ”lykkeben” *).

- - - - - - - - - - - - 

*) Om et sådant lykkeben oplevede jeg en historie i 1970'erne-80'erne. En mormor sendte et lykkeben til sine små børnebørn, der af ubegribelige grunde (modvilje mod deres far) var anbragt på en psykiatrisk afdeling, vistnok på Bispebjerg. Børnene kendte udmærket legen, men ak, det gjorde afdelingens unge psykolog ikke og angav i sin rapport, at bedstemoderen beskæftigede sig med hexeri og altså var til skade for børnene!!!

(Jeg skal for en ordens skyld fortælle, at børnene heldigvis blev reddet ud af ”anstalten” uden mèn.)