januar 10, 2011

De faller döda ned från himlen

I början av januari visade svensk TV, att en massa kajor var hittade döda sprid över vägarna i Falköping. Man undrade vad de var döda av? Gift? Nyårsförskräckelse över fyrverkeriet eller….?

Nu läser jag tillfälligt på en italiensk blog hos ”Beppe Grillo”, att man också i Italien har upplevt något liknande märkvärdigt. I övrig nämner han kajorna i Falköping:

” Om koltrasterna regnar ned i Arkansas, så regnar turturduvorna ned i den italienska provinsen Emilia-Romagna! Omkring nyår dog tusentals koltrastar i den lille stad Beebe. De faller ned från himlen i trädgårdarna, på gatorna och taken, som träffade av blixten. Man känner ännu inte anledningen till blodbadet. Hypoteserna föreslår tills vidare hageloväder i högt luftlag, luftförgiftning, ja till och med förskräckelse över nyårsfyrverkeri (sic!).  Det endaste man är kommit fram till, är att koltrastarna dog på grund av blodets koagulering på grund af inre sår. Det märkliga är, att ingen andra fåglar har träffats, och att invånarna i området inte har känd till någon illamående. Den märkvärdiga händelsen slutade inte i Beebe i Arkansas. Tre dagar efter hittades hundratals koltrastar vid Baton Rouge och Organza i Louisiana. 4 dagar senare hittades hundratals kajor döda i Falköping i Sverige med de samma lesioner som koltrastarna. Fem dagar senare dog några hundrade koltrastar i Murray i Kentucky. Den 6. januari kom turen till turturduvorna. Åttatusen låg döende i Faenza och omgivning.
Kropparna av hundredtals duvor är hittat i industriområdet ved Faenza och i anlägningerna
vid Tampierifabrikken i Imola. Jaktkontrollörer har sedan söndag dagligt samlat dussintals fågelkadaver….”

Spydpigens Kommentar:
Jag menar att jag tidigare har läst om en mycket ovanlig hård vinter någon gång på 17oo-talet, där man skrev, att ”fåglar ramlade döda ned från himlen”. Den gången existerade varken industri i modern form eller nyårsfyrverkeri.