Denne min blog har ligget stille det meste af ugen, eftersom jeg har været optaget af at lære et andet computerprogram, da jeg - desværre - har klokket slemt i det ved forsendelser, hvilket i nutidens verdenstilstand kan indebære meget ubehagelige følger. Nu håber jeg så, at jeg har mere styr på e-postgangen! Og vover mig forsigtigt frem igen!
Først lidt Dansk Kultur!
Carlsberg
kender vi jo alle, men det er ikke sikkert, at vi husker, hvordan det opstod.
Vi
skal begynde med unge Christen fra Nørkær ved Dronninglund. Han
solgte sin fædrene fæstegård efter landbrugsreformerne og rejste til København for at
”forsøge sin lykke”, som det hed, og blev arbejdskarl
på Kongens Bryghus på Slotsholmen og snart bryggersvend. Han
startede for sig selv ved at leje bryggeriet
i den Gyldensfeldtske gård på hjørnet af Brolæggerstræde og
Knabrostræde, men
flyttede siden hen til Brolæggerstræde nr. 5.
Christen Jacobsen fra Nørkær havde en
umættelig appetit på kundskaber og besøgte de forelæsninger i
fysik og kemi, der på dette tidspunkt blev tilgængelige for
håndværkere, kunstnere og fabrikanter. H.C.Ørsted stiftede
”Selskabet til Naturlærens udbredelse”, og Christen Jacobsen
ikke bare lyttede, men forbedrede også brygningen, bl.a. ved at
bruge termometer. Trods de trange år efter statsbankerotten lykkedes
det ham at købe bryggergården, Brolæggerstræde 5, i 1826. Hans
eneste arving, Jacob Christian Jacobsen var da 15 år og var begyndt
sin læretid med at vaske øltønder i faderens bryggeri.
En halv snes år senere døde Christen
fra Nørkær, og sønnen lejede bryggeriet af sin mor til fortsat
produktion. En dag smagte han en ny type tysk øl i Waagepetersens
vinkælder i Store Strandstræde. Han sporede den til Hamborg og
prøvede at efterligne den, men forgæves! Den endte i
Brolæggerstrædes rendesten.
Så gik han i lære hos Sedlmayer i
München. Det var gæren, der var hemmeligheden. Han fik lov at tage
to potter gær med sig hjem til Danmark i sin hatteæske. Rimeligvis
anså man dernede, at han aldrig vilde kunne nå hjem med gæren i frisk behold. Det blev en lang tørn. Hver gang postdiligencen
standsede sprang han ud og kom frisk vand på sin gær. Han lykkedes.
Han kom hjem i tide, og bryggede det første vidunderlige undergærede
bayersk øl i sin mors gamle kobbervaskekjeddel. 1. maj 1846
averteredes det første gang til salg
Dermed var grunden lagt. Bryggeriet, opkaldt efter brygger I.C.Jacobsens lille søn, Carl, blev til tre bryggerier og efterhånden verdenskendt industri på Valby Bakke. Hele molovitten ejes af to store fonds, det gamle Carlsberg Fond, stiftet af I.C.Jacobsen til støtte for videnskab, og Ny Carlsbergfondet
stiftet af Carl Jacobsen til støtte for kunst.

Her er en af de fire elefanter fra Elefantporten. De bærer ind mod fortovet navn på Carl Jacobsens
fire børn: Vagn, Helge, Paula og Theodora, men mod kørebanen bryggerienes varemærke, det
indiske svastika. Det valgte Hitler desværre også som sit lykketegn, hvorved det forbandet. Det sad bl.a. i Glyptotheket fine mosaikgulv, hvor Carlsberg så sig nødsaget til at lade det bryde op.
stiftet af Carl Jacobsen til støtte for kunst.

Her er en af de fire elefanter fra Elefantporten. De bærer ind mod fortovet navn på Carl Jacobsens
fire børn: Vagn, Helge, Paula og Theodora, men mod kørebanen bryggerienes varemærke, det
indiske svastika. Det valgte Hitler desværre også som sit lykketegn, hvorved det forbandet. Det sad bl.a. i Glyptotheket fine mosaikgulv, hvor Carlsberg så sig nødsaget til at lade det bryde op.