februar 23, 2012

18. Børns Vilkår - Børn på Hospital

Selvom BRIS, hvis formål det efter  eget udsagn var at bekæmpe forældremyndigheden og enhver anden myndighed i samfundet, nu gennem sine mentalhygiejniske kontakter i regeringen havde fået sikret sin virksomhed fremover gennem Småbørnskommissionen, fortsatte den  og  dens støtteforening  “Børns Vilkår” deres  indsats. Men der kom også nye til med andre emner, andre synsvinkler. Strategi og mål var dog det samme: det gamle samfundssystem skulde væk, og hertil kunde man bruge børnene.



I begyndelsen af året 1978 var der et såkaldt “Forbrugermøde” på Gentofte Bibliotek med Dorte Bennedsen. De sociale forbrugergrupper gik under navn af “Social Rådgivning og Bistand” og havde  samarbejde med Mentalhygiejnebevægelsen. Formålet var officielt at vejlede de sociale forbrugere.

En sådan “forbrugergruppe” kunde f.ex. være syge medborgere, der “brugte” hospitalerne.

Gjaldt det småbørn, så var det vigtigt, at forældre kunde være så meget som muligt hos deres syge barn. Man arrangerede et tribunal om “Børn på Hospital” sidste weekende i oktober 1978. Men det var som om at noget skulde forties i pressen: hvem stod bag? hvem var indbudt?

Interne, ikke almen-tilgængelige papirer forklarede intensionen: Sygdom - sygdom i al almindelighed - er et udtryk for, at den sygdomsramte - i dette tilfælde altså et barn - ikke er funktionsdygtigt i det miljø, vedkommende lever i. Med andre ord barnet bliver sygt, fordi der er noget galt med hjemmet og familien. Det måtte der gøres noget ved. Det skulde ske ved opfyldelse af en række punkter, hvor man med “specialuddannet personale” som det hed (psykologer, psykiatere?),  og en “kontaktperson”, der skulde træde ind imellem barn og forældre, skulde varetage barnets psykiske behov og pleje.

Den holdningsbearbejdning, som psykolog Eggert Petersen tilrådede i et politisk program for socialdemokratiet 1969, skulde altså påføres børn når de var så ulykkelige at være væk fra far og mor en tid.

Hospitalsopholdet skulde udnyttes af pædagoger og psykologer.

Tribunalet “Børn på Hospital” var ligsom tribunalet “Vold mod Børn” 1976 arrangeret af BRIS-manden Frode Muldkjær.

Københavns Antssygehus i Gentofte skulde have lagt auditorium til, men i sidste øjeblik måtte man forlægge residensen til det nærliggende Kildegårds Gymnasium. Havde man fra hospitalets side fået betænkeligheder ved tribunalets eensidige venstreextremistiske linje?
I hvert fald kunde flytningen ikke skyldes pladsmangel som meddelt i pressen!
Der havde kun meldt sig et halvthundrede forældre, og resten af de ca. 500 deltagere var åbenbart rekrutteret fra pædagogkredse o.l.  Ved indgangen blev de mødt af en demonstration, som - på baggrund af FN`s erklæring om Barnets rettigheder - imødegik BRIS-linjen med pjecer og plakater, bl.a. med vedstående slagord imod BUPL (Børne- og UngdomspædagogernesnLandsorganisation).

Bris-manden Frode Muldkær åbnede mødet. Han havde bedt sin journalistkollega, BRIS-pigen Annette Winding, som redigerede Politikens børneside “MiniPolitiken”, at fremtrylle læserbreve om børns hospitalsophold. Der var imidlertid først nu kommet et godt brev: det vilde blive trykt på søndag, men han havde en kopi. Det var fra “Mette, 10 år”, som således anonymt kunde tjene Muldkjærs sag ved at fortælle, at der på hospitalet havde været sådan en sød pædagog.....

_________________
l                                    l Illustrationen med drengen på hospitalet er hentet fra en pjece fra
l     Vi vil ikke have       l "Forbrugerkomitèen Århus". Pjecen uddeltes af BRIS-folk på
l                                    l tribunalet "Børn på Hospital" 1978.
l            Børn                l
l            Under              l
l            Politisk            l
l            Ledelse          l
l                                    l
l________________ l