februar 14, 2007

Så er våbenkapløbet i gang igen.

Ruslands forsvarsminister Sergej Ivanov meddelte 7.2.07, at man gør en stor indsats for at øge militærets beredskab. I 90´erne havde man en langvarig nedgang på grund af Ruslands dengang dårlige økonomi, men nu har man så store indtjeninger på salg af energi (olie og gas) til de europæiske lande, at man er på vej opad igen. Siden 2001 er militærbudgettet firdoblet, og dette tilsammen med de videnskabelige fremskridt i krigsteknologien er grundlaget for, at man nu vil satse stort: fra 2007 til 2015 et beløb, der svarer til 1.330 milliarder sv. kr. (i 2001 lå det russiske militærbudget på 60 milliarder sv. kr. (= 214 milliarder rubler).

USA planerer at investere et beløb svarende til 70 milliarder sv, kr. årligt på et nyt forsvarssystem i Centraleuropa, og Putins korte kommentar lød, at Rusland ville udvikle endnu mere avanceret udstyr.

Både Norge og Sverige synes noget bekymrede over, hvad de kalder ”truslen fra øst”. Der er som bekendt planer om en russisk gasledning ned gennem Østersøen tæt forbi Gotland, og der har længe været ymtet om, at den ville kunne bruges til russisk overvågning af Sverige. Under den forrige socialdemokratiske regering besluttede man at skære voldsomt ned på det svenske forsvar, næsten i stil med Glistrups forslag om en telefonsvarer, der repeterede ”Vi kapitulerer, vi kapitulerer”.

De landsdele, der mistede militærenheder, kaserner, flyvepladser etc., fik af økonomiske grunde andre statslige enheder placeret ud, men Herregud, hvad skal disse gøre? Forsikringskassen, arbejdsmarkesvæsenet, Folkesundhedsinstituttet, Skattefogeden, Rigsantikvarkontoret, Naturstyrelsen etc. stille op mod russiske våbenrobotter?

Rusland har tilkøbt sig politisk støtte i Europa for sin gasledning gennem Østersøen og i øvrigt har den moderate politiker Carl Bildt selv haft enorme indtægter af sine aktier i det russiske gasfirma Vostok Nafta. Aktierne måtte han sælge (for 4,8 millioner sv. kr.), da han blev udenrigsminister i september 2006, men…